Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Dit doen we met het project ‘Netwerksamenleving en netwerkmanagement’, aan de hand van een plan van aanpak met actiepunten. Hierin zit bijvoorbeeld de ontwikkeling van medewerkers aan de hand van trainingen, de doorontwikkeling van de toegang voor initiatieven, de pilots R2C en het opstellen van beleid voor R2C. Wij informeren uw raad over de vorderingen van het gehele actieplan in 2021 per raadsbrief. Over specifieke onderdelen, zoals R2C, gaan we apart in gesprek. Daarnaast is het gesprek met uw raad over welke rol we als gemeente hebben een onderdeel van dit project. Presterend, samenwerkend, rechtmatig of responsief. Deze rol kan per taak of project anders zijn. Het is van belang om ons hiervan bewust te zijn en een keus in te maken.

Stand van zaken

Afgelopen periode hebben we als gemeente flink geïnvesteerd in participatie. Participatie is altijd onderdeel van het werk van de gemeente en komt terug in veel taken. We hebben als gemeente flink ervaring opgedaan met participatie, mede door nieuwe instrumenten in te zetten zoals 'denk mee' (digitaal platform) en 'ik ben een idee' (loket voor burgerinitiatieven).  Uitleg over ikhebeenidee@schouwen-duiveland is opgenomen onder 4.1.1.7.

In 2021 zijn de experimenten R2C (vanaf nu Uitdaagrecht) geëvalueerd en er is beleid opgesteld, besluitvorming hierover is begin 2022. Uitdaagrecht is een participatie-instrument. Hierbij kunnen inwoners hun gemeente uitdagen om gemeentelijke taken (en budget) over te nemen om bijvoorbeeld hun buurt te verbeteren. Dit kunnen inwoners doen als zij denken dat het anders, beter, slimmer en/of goedkoper kan. De taak waarop inwoners de gemeente uitdagen moet vastgelegd zijn in de gemeentelijke begroting. Voorbeelden van taken die inwoners overnemen van een gemeente zijn: onderhoud van een plantsoen of buurtspeeltuin, een maaltijdservice waardoor ouderen langer in de wijk kunnen blijven wonen, het beheren van een sportveld of een activiteit voor eenzame buurtbewoners.  Sinds 2019 zijn er drie experimenten uitdaagrecht uitgevoerd, waarbij inwoners en een stichting taken van de gemeente overnemen. De taken die zijn overgenomen variëren van groenbeheer tot het schrijven van beleid.  

In 2021 hebben we een opleiding participatie aangeboden aan projectleiders en beleidsmedewerkers die participatieprocessen vormgeven. Met de training hebben we kennis overgedragen en ervaringen gedeeld. Als gemeente hebben we veel ervaring in huis, die tijdens de opleiding is uitgewisseld. Deze uitwisseling was een belangrijke motivatie om de training intern vorm te geven. 18 medewerkers hebben deelgenomen aan de opleiding. 

Het gesprek met uw raad over participatie en de verschillende rollen van de gemeente is in 2021 op verzoek van uw raad niet gevoerd, dat is doorgeschoven tot na de gemeenteraadsverkiezingen.

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G