Het is nu ruim twee jaar geleden dat we werden geconfronteerd met de COVID-19 pandemie. Een wereldwijde pandemie met een grote impact op de samenleving, zowel mondiaal, nationaal als ook in onze Schouwen-Duivelandse samenleving.
In het voorjaar van 2021 kwamen al de eerste vaccins beschikbaar tegen het virus en is een grootscheepse vaccinatiecampagne opgestart. Toch bleef de druk op de zorg hoog vanwege opkomende mutaties die zeer besmettelijk waren. Naast de effecten op de gezondheidszorg hadden de pandemie en de beperkende maatregelen ook in 2021 een grote impact op allerlei onderdelen van de maatschappij, zoals het verenigingsleven, dorpshuizen, sport, cultuur, horeca, economie, toerisme et cetera.
Evenals in 2020 konden ook in de maanden juni tot en met oktober 2021 steeds meer maatregelen worden afgeschaald en veel sectoren zich een beetje herstellen en wat nieuwe buffers opbouwen voor mogelijke nieuwe tegenslagen. In het najaar van 2021 manifesteerde het virus zich weer nadrukkelijk met nieuwe mutaties. Dit leidde opnieuw tot gevoelige beperkende maatregelen. Dit heeft op vele sectoren in onze maatschappij opnieuw een grote impact gehad.
Een groot verschil met 2020 was de beschikbaarheid van vaccins en een booster. De vaccins met booster bleken goede bescherming te blijven bieden tegen de mutaties van het virus die in het najaar van 2021 dominant werden. De besmettelijkheidgraad bleef echter hoog waardoor beperkende maatregelen nodig bleven. Hierdoor werd in het najaar van 2021 het geduld van onze lokale samenleving flink op de proef gesteld maar werd ook het laatste stuk reserve bij veel sectoren aangesproken vanwege aanhoudende beperkingen en de tweede lockdown die ook tijdens de belangrijke Kerstperiode gold.
Als gemeente (gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie) zijn we in 2021 maatregelen blijven treffen om te helpen waar we konden. We bleven in gesprek met allerlei sectoren van de samenleving, zoals ondernemers, gezondheidszorg, onderwijs, sport, cultuur en anderen. Hiermee hebben we voeling gehouden met de ervaringen en problemen die men had tijdens de beperkende maatregelen, de zomerperiode en de lockdown tijdens de eindejaarperiode.
We hebben maatregelen en voorzieningen vanuit het jaar 2020 herhaald zoals uitstel van betalingen, regelingen rondom huren, en financiële bijdragen verleend waar dat nodig en mogelijk was. We hebben in 2021 weer meegewerkt aan het verruimen van de terrassen en van de regelgeving voor de horeca. Ook het verlenen van financiële steun aan culturele en maatschappelijke instellingen is doorgetrokken in 2021. Een enquête uit 2020 is in 2021 opnieuw door Ondernemerskring Schouwen-Duiveland uitgezet om de situatie bij de bedrijven uit alle relevante branches goed in beeld te houden. In het kader van de Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen wordt een twintigtal ondernemers geholpen met financiële ondersteuning maar ook coaching betreffende de voortzetting van hun bedrijf.
Daarnaast heeft de gemeenteraad besloten tot het instellen van een coronafonds en is voor de uitwerking en uitvoering een plan van aanpak in concept opgesteld. Dit richt zich vooral op de fase waarin herstel en groei aan de orde komt op het moment dat de besmettelijkheid en mate van ziek worden van (varianten van) het virus afneemt.