Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Veel organisaties, belangengroeperingen of andere initiatiefnemers zijn niet altijd (volledig) in staat hun initiatief uit te werken, fondsen en subsidies aan te boren en het gesprek met de gemeente aan te gaan om ook daadwerkelijk tot realisatie te komen. We zorgen voor procesbegeleiding om initiatiefnemers de weg te wijzen binnen de ambtelijke organisatie om zo tot daadwerkelijke realisatie van hun initiatief te komen.

Stand van zaken

Ikhebeenidee heeft in 2021 voor het eerst een volledig jaar gedraaid en is extern bekend als: ikhebeenidee@schouwen-duiveland.nl. Sinds de start eind 2020 zijn er ongeveer 50 aanvragen binnengekomen. Met ikhebeenidee@schouwen-duiveland.nl is een duidelijk initiatievenloket voor Schouwen-Duiveland ingericht. Als een inwoner een idee voor een initiatief heeft kan hij/zij hier terecht. Daarnaast werkt de gemeente met 'ik heb een idee' aan een eenduidig verhaal vanuit de gemeente naar initiatiefnemers en een integrale behandeling van initiatieven.

Ikhebeenidee is een afdeling overstijgend team dat burgerinitiatieven begeleidt, samen met collega's van de vakafdelingen. Het team van 'ik heb een idee' helpt initiatiefnemers bij het verder brengen van hun idee in de gemeentelijke organisatie. Een idee komt binnen via e-mail of telefoon. Vervolgens gaat één van de medewerkers in gesprek met de initiatiefnemers, eventueel samen met een vakinhoudelijke collega.  In gesprek met de initiatiefnemers worden de verwachtingen afgestemd en o.a. de volgende vragen besproken over het initiatief:

  • Gaat het om een taak van de gemeente? 
  • Wat is de locatie/plek?
  • Wie zijn er betrokken? / wat is het draagvlak?
  • Welke ondersteuning is nodig vanuit de gemeente? 

Het team van 'ik heb een idee' werkt samen met vakinhoudelijke collega's, die nodig zijn bij de realisatie van een initiatief. Na de intake wordt het initiatief vanuit 'ik heb een idee' overgedragen aan een vakinhoudelijke collega en wordt het initiatief vanuit 'ik heb een idee' op procesniveau gevolgd.  

Eén van de doelen die we nastreven met 'ik heb een idee' is het creëren van één integrale toegang voor initiatieven. Zodat we als gemeente een duidelijke ingang voor initiatiefnemers hebben. Hier werken we aan door in- en extern bekendheid te geven aan ikhebeenidee@schouwen-duiveland.nl. In 2021 hebben we hiervoor intern presentaties gegeven op de afdelingen en extern bekendheid gegeven aan ikhebeeenidee op de gemeentelijke website. Daarnaast wordt ikhebeenidee gebruikt als correspondentieadres als de gemeente inwoners oproept om ideeën in te sturen, bijvoorbeeld bij de oproep voor ideeën voor ondersteuning van ouderen en/of kwetsbare groepen.

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G