Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Dit is inmiddels een gangbaar onderdeel in het beleidsproces en manieren van werken bij uitvoeringstaken. Voorbeelden zijn het opstellen en uitvoeren van de Agenda Toerisme en het opstellen en uitvoeren van Stads- en dorpsvisies. Deze manier van werken passen we veelvuldig toe en ontwikkelen we door op basis van ervaringen uit de praktijk. Daarnaast werken we met Right to Challenge (R2C) zoals bij het dorpsplan Sirjansland en het onderhoud van de Duinzoom te Renesse. Op basis van de opgedane ervaringen stellen we gemeentelijk beleid voor R2C op.

Stand van zaken

Begin 2021 is het platform denkmee.schouwen-duiveland.nl (https://denkmee.schouwen-duiveland.nl/nl-NL/) live gegaan. Denkmee.schouwen-duiveland.nl is een online participatieplatform dat bereikbaar is via de gemeentelijke website. Wij zetten dit in om ideeën, stemmen of reacties op te halen voor projecten en beleid. Inwoners en ondernemers kunnen via dit platform digitaal participeren. De gemeente deelt hierop bijvoorbeeld een project met inwoners en vraagt om reactie. Dit kan met een enquête of door mensen een locatie op een kaart aan te laten vinken. De feedback van inwoners en ondernemers gebruiken we om beleid vorm te geven. Het platform kunnen we als gemeente inzetten naast bestaande manieren om te participeren, zoals informatieavonden. In 2021 is bij een aantal trajecten alleen gebruik gemaakt van digitale participatie via het platform, omdat fysieke bijeenkomsten niet mogelijk waren.

In 2021 zijn de experimenten Right to Challenge (hierna Uitdaagrecht) in Sirjansland en Renesse geëvalueerd met de betrokken inwoners. Op basis van deze evaluatie zijn uitgangspunten geformuleerd op basis waarvan de gemeente het Uitdaagrecht breder kan gaan toepassen.

De toegang voor inwoners met een burgerinitiatief, ‘ik heb een idee’ heeft in 2021 voor het eerst een heel jaar gedraaid. Ongeveer 40 vragen zijn binnengekomen via ikhebeenidee@schouwen-duiveland.nl. Deze toegang bestaat uit een team van vier medewerkers van verschillende afdelingen. Zij zorgen ervoor dat het idee bij de juiste afdeling(en) terecht komt en zijn contactpersoon voor de initiatiefnemer. Een aantal voorbeelden van ideeën die binnen zijn gekomen zijn: lenen van spullen voor opruimacties, vergroenen van een straat, een stuk groen in beheer nemen, speeltoestellen aanpassen, bordjes plaatsen op monumenten en een Jeu de Boules baan. 

De inzet van digitale bijeenkomsten heeft een vlucht genomen in 2021. Intern werkt de gemeente met een begeleiderspool. De begeleiderspool faciliteert digitale bijeenkomsten, zodat digitale participatie op een eenduidige en goede manier vormgegeven wordt. Elke vorm van interactie en/of participatie sluit sommige mensen uit en anderen in. Dat geldt zowel offline als online en hangt onder andere samen met voorkeuren, vaardigheden, beschikbare tijd en mobiliteit. Om digitale bijeenkomsten toegankelijk te maken faciliteert de begeleiderspool bijeenkomsten en oefenmomenten met participanten.

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G