3.3.4.5. We doen onderzoek naar periodieke zandsuppletie voor de stranden vanuit veiligheids- en recreatief belang
Omschrijving (toelichting)
In het Zeeuws Overleg Waterkeringen (ZOW) is de vraag aan de orde gesteld of de Zeeuwse kustgemeenten bereid zijn te investeren in recreatieve verbetering van het strand met extra suppleties (meer droog strand). In de afgelopen periode hebben de provincie Zeeland, de kustgemeenten en Toeristisch Ondernemend Zeeland (TOZ) met Rijkswaterstaat verder afgestemd over deze vraag. Over de financiële consequenties is nog geen onderlinge overeenstemming bereikt. We kunnen uw raad daarom nog geen voorstel voorleggen. In 2021 zetten we dit overleg voort. De Brouwersdam heeft hierbij onze bijzondere aandacht.
Bij dit onderwerp betrekken we het door uw raad aangenomen amendement Zandfonds (A7 bij Kadernota 2021). Wij kunnen de redenatie van uw raad volgen: bij wijze van pilot voor drie jaar bedragen in de begroting op te nemen om acute problemen op te lossen en “tijd te kopen” voor een structurele oplossing in gezamenlijkheid met de overig betrokken partijen. Zoals gemeld zetten wij het overleg ten behoeve van een structurele oplossing voort. In de tussentijd doen wij onderzoek om zicht te krijgen over de mogelijke omvang van acute problemen, welke werkzaamheden nodig zijn om die op te lossen en welke kostenramingen daarmee gemoeid zijn. Daarnaast lijkt het ons zinvol zicht te creëren op de vereiste toestemmingen en vergunningen alsmede de doorlooptijd van deze procedures. Op basis van de resultaten kunnen wij een beargumenteerde inschatting maken van een reële voeding van het voorgestelde fonds. Wij komen hier met een apart voorstel bij uw raad op terug. Ons streven is om dit voorstel in het tweede kwartaal van 2021 te kunnen aanbieden.
Stand van zaken
In 2021 heeft u ingestemd met de vorming van een recreatief zandfonds. In de begroting voor 2022-2025 heeft u een budget van jaarlijks € 327.950 opgenomen. Voor de uitvoering van deze recreatieve zandsuppleties is medewerking van Rijkswaterstaat noodzakelijk. Voordat zij willen onderzoeken of deze recreatieve suppleties meegenomen kunnen worden bij de voorbereidingen van de suppleties in het kader van de Kustlijnzorg voor de waterveiligheid, willen ze zeker weten dat de samenwerking hiervoor tussen de Zeeuwse kustgemeenten tot stand komt. Vandaar dat er in 2021 gewerkt is aan een convenant om deze samenwerking te borgen. In 2022 vindt de ondertekening plaats.