Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

De Raad van State heeft in 2019 uitspraak gedaan in de beroepszaak en het bestemmingsplan vernietigd. Ook de natuurvergunning en de omgevingsvergunning hebben de eindstreep niet gehaald. Brouwerseiland B.V. heeft vervolgens onze gemeente (als mede de provincie Zeeland als bevoegd gezag voor de natuurvergunning) laten weten dat men de door de Raad van State geconstateerde gebreken in zowel bestemmingsplan, omgevingsvergunning als natuurvergunning wil herstellen. In 2020 heeft Brouwerseiland B.V. zich gericht op het aanvullen, aanpassen en actualiseren van het bestemmingsplan en de daaraan ten grondslag liggende onderzoeken. Tevens is een nieuwe aanvraag voor de natuurvergunning voorbereid.

De raad heeft op 5 november 2020 besloten het bestemmingsplan Brouwerseiland niet vast te stellen. Op grond van dit raadsbesluit hebben wij op 17 november 2020 de omgevingsvergunning geweigerd. Vervolgens heeft Brouwerseiland B.V. begin december 2020 bij de provincie Zeeland aangegeven de aanvraag natuurvergunning (voorlopig) in te trekken, om zich te richten op een beroepszaak inzake het bestemmingsplan (en omgevingsvergunning). Indien Brouwerseiland B.V. beroep aantekent, verwachten wij dat de Raad van State de beroepszaak medio 2021 zal behandelen.

Stand van zaken

In mei 2021 is het verweerschrift naar de Raad van State verzonden, waarbij op alle door Brouwerseiland B.V. aangegeven beroepsgronden gemotiveerd verweer is gevoerd. Tevens hebben we in april 2021 een reactie op hoofdlijnen gestuurd op de (vooraankondiging van de) aansprakelijkstelling. Een datum voor een zitting is in 2021 niet gepland en er is nog geen verdere correspondentie ontvangen inzake een aansprakelijkstelling.

Tijd (indicator)

R

Geld (indicator)

G