Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

ln de praktijk blijkt het minder eenvoudig voor de kleinere musea om op thema’s samen te werken met onder andere het Stadhuismuseum. Inmiddels wordt er gewerkt aan de voorbereidingen voor de gezamenlijke tentoonstelling "De bevrijding van Schouwen-Duiveland". De opgedane ervaringen zijn positief en ook de Provincie, de Vereniging Zeeuwse Musea en Erfgoed Zeeland zijn positief over deze samenwerking. Om de samenwerking en doorontwikkeling voort te zetten stellen we voor de kleinere musea binnen de VMSD bestaande uit: Brusea Visserijmuseum Bruinisse, Brouws Museum in Brouwershaven, Museum de Burghse-Schoole in Burgh-Haamstede, Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg in Dreischor en de Museumhaven Zeeland in Zierikzee) gezamenlijk structureel € 50.000 subsidie beschikbaar. Het betreft hier musea die vrijwilligers in stand houden. Met dit budget kunnen zij ook in de toekomst hun museale presentatie aantrekkelijker maken voor een breed publiek. De dekking van dit bedrag vindt op termijn plaats door het subsidiebedrag voor het Stadshuismuseum met € 50.000 te verlagen. Voor de tussenliggende tijd is dekking beschikbaar binnen het Subsidieprogramma.

Binnen het subsidieprogramma is namelijk € 75.000 beschikbaar voor projectsubsidies, waarvan we nu reeds € 50.000 oormerken om beschikbaar te stellen aan de kleinere musea.

Stand van zaken

De subsidie aan de Vereniging Musea Schouwen-Duiveland is ook in 2021 verstrekt. Een aantal zaken op het gebied van samenwerking en doorontwikkeling binnen de VMSD is vanwege de coronacrisis vertraagd. Momenteel wordt nader onderzocht of dit gevolgen heeft voor de verleende subsidie over 2021.

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

O