Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

Onze monumenten krijgen een belangrijke plaats in onze toeristische hoofdstructuur (THS). We doen dit door bijzondere monumenten te verbinden aan de THS verhaallijnen van de ‘Gouden Eeuw’ en ‘Nederland Waterland’.

Om het onderhoud van gemeentelijke cultuurhistorische objecten in de gemeente weer op peil te brengen nemen we een bedrag van € 10.000 voor vier jaar op in de Lijst Uitbreidingsinvesteringen/Nieuw beleid. Voor het regulier onderhoud van kunst- en cultuurhistorische objecten in de openbare ruimte nemen we een bedrag van € 10.000 structureel in deze lijst op.

Voor het opstellen van een plan voor Monumentenverlichting nemen we een budget van € 50.000 incidenteel op in 2021.

De onderzoeken voor herbestemming van de poorten in Zierikzee en de Grote of Sint Nicolaaskerk te Brouwershaven worden eind 2020 verwacht. Het voorstel met betrekking tot de herbestemming van de poorten in Zierikzee leggen we conform planning begin 2021 aan de gemeenteraad voor. Voordat we het onderzoek naar herbestemming van de Grote of Sint Nicolaaskerk te Brouwershaven aan de raad voorleggen, wordt er een verdiepingsslag gemaakt op scenario 4 uit dat onderzoek. Dit naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen die het verdienen om meegenomen te worden in de afwegingen. Deze verdiepingsslag maken we in samenwerking met de Stadsraad Brouwershaven, waarbij de gedelegeerde uitvoering zal liggen bij de Stichting Cultuur en Erfgoed Brouwershaven (SCEB), in samenwerking met de afvaardiging vanuit de Kerkenraad, de Ondernemersvereniging Brouwershaven en eventuele andere stakeholders.

Wij bieden uw raad in het voorjaar van 2021 een voorstel ‘herbestemming Grote of Sint Nicolaaskerk te Brouwershaven’ aan.

Stand van zaken

Het onderhoud (zowel regulier als groot onderhoud) van onze kunst- en cultuurhistorische objecten is in 2021 volgens plan uitgevoerd. 

Het monumentenverlichtingsplan is gereed. Wij zullen dit plan met een uitvoeringsprogramma voorleggen aan de nieuwe gemeenteraad. We zijn voornemens voor de Jacobuskerk in Renesse een pilot uit te voeren en deze in het eerste halfjaar van 2022 te realiseren.

De onderzoeken voor herbestemming van de poorten in Zierikzee en de Grote of Sint Nicolaaskerk te Brouwershaven zijn in 2021 opgeleverd. Het voorstel met betrekking tot de herbestemming van de poorten in Zierikzee is in 2021 niet ter besluitvorming voorgelegd. Het voornemen van een brede consultatie van de inwoners over de mogelijke herbestemmingen heeft vanwege corona niet plaats kunnen vinden. Dit gaat in het voorjaar van 2022 plaatsvinden. Voor het onderzoek naar herbestemming van de Grote of Sint Nicolaaskerk te Brouwershaven is in 2021 een verdiepingsslag gemaakt op scenario 4 uit dat onderzoek. Inmiddels ligt er conform het daartoe door de gemeenteraad aangenomen amendement een door alle betrokken stakeholders gedragen en door de Stadsraad uitgebrachte reactie op het onderzoek. Voorzien van een bestuurlijke annotatie legt het college het onderzoek in het voorjaar van 2022 aan de gemeenteraad voor. 

Tijd (indicator)

O

Geld (indicator)

G