Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

In het nieuwe stelsel krijgt de gemeente meer taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot de inburgering en integratie van statushouders. Het gaat hierbij onder andere om het opstellen van het persoonlijk inburgerings- en participatieplan (PIP), financieel ontzorgen, casusregie voeren en inkopen inburgeringstrajecten. We bereiden ons voor op deze nieuwe aanpak en monitoren de effecten hiervan.

Stand van zaken

In 2021 is de kadernota Wet Inburgering opgesteld. Deze omvat op hoofdlijnen het gehele beleid met betrekking tot de nieuwe wet Inburgering. Deze wet is op 1 januari 2022 van kracht geworden. Vlak voor het ingaan van de wet zijn landelijk onduidelijkheden ontstaan over een onderdeel van de wet, namelijk 'de onderwijsroute'. Hierdoor heeft het afsluiten van de overeenkomst met de aanbieder van de inburgeringstrajecten vertraging opgelopen.  Dit is in januari 2022 afgerond. Hierdoor is ook het afsluiten van de overeenkomsten over andere onderdelen van de wet, die aansluiten op de inburgeringstrajecten, vertraagd. Het gaat hierbij om enkele specifieke onderdelen, met o.a. de Zuidhoek, SMWO en Vluchtelingenwerk als aanbieders.

De overeenkomst met Vluchtelingenwerk voor de uitvoering van maatschappelijke begeleiding en Participatieverklaringstrajecten is wel afgesloten. 

Tijd (indicator)

O

Geld (indicator)

G