Portefeuillehouder
Paula Schot

Omschrijving (toelichting)

Om de transformatie in het sociaal domein tot stand te brengen stimuleren we partners en inwoners tot nieuwe initiatieven gericht op preventie, vroeg signalering en het versterken van de eigen kracht van inwoners. Hiervoor hebben we vernieuwingsgelden ter beschikking. Ook worden de afspraken met onze partners zo geformuleerd dat samenwerking, preventie en vroegsignalering en innovatie gestimuleerd worden.

We stimuleren een laagdrempelige inloop van dorps- en gemeenschapshuizen. We werken aan een nauwere samenwerkingsrelatie met SMWO, Zeeuwland, dorpsraden, dorpshuizen, kerken, hulpkringen, vrijwilligers, verenigingen en andere informele ondersteuningsvormen. Hierdoor komt de gemeente meer in de haarvaten van de samenleving te zitten en krijgt preventie, vroegsignalering en eigen kracht ook meer betekenis. 

We stimuleren ook de ontwikkeling van laagdrempelige (inloop-) activiteiten voor ouders waarin ze contact kunnen leggen met andere ouders en (opvoed-) vragen kunnen stellen aan deskundigen op het gebied van opvoeden en opgroeien.

De vernieuwde website Jeugd en Gezin Schouwen-Duiveland is gelanceerd waar ouders en professionals zelf antwoord kunnen vinden op vragen over opvoeden en opgroeien en in contact kunnen komen met een Jeugdverpleegkundige.

Voor jongeren werken we aan een verbinding tussen de partijen die zich met deze groep bezighouden en stimuleren meer en een effectievere samenwerking. We koppelen deze zo veel mogelijk aan initiatieven van bewoners en dorpsgemeenschappen. Ook ondersteunen we de inzet van vrijwilligers en (sport-) verenigingen in hun rol als mede-opvoeder. Activiteiten waarbij fysieke ontmoeting nodig was zijn vertraagd als gevolg van de coronacrisis, bijvoorbeeld de pilot voor de dorpshuizen.

Het actieplan Jeugd, gericht op het terugdringen van de budgetoverschrijdingen in de jeugdhulp, ligt op koers en leidt tot zeer goede resultaten. Wij willen die lijn vasthouden en de vervolgacties uit dit actieplan in 2021 oppakken. Vanuit dezelfde opzet maken we nu een actieplan Wmo. Vervolgacties vanuit beide actieplannen is het inzetten van meer jongerenwerk schoolmaatschappelijk werk en opbouwwerk om daarmee maatwerkvoorzieningen te voorkomen. We willen dit doen door te sturen via een vooraf op te stellen business-case, waarin duidelijke afspraken worden geformuleerd en opbrengsten concreet benoemd staan Dit is een nieuwe werkwijze waar zowel gemeente als opdrachtnemer aan moet wennen. Om dit in één keer goed te doen is een investeringsbudget noodzakelijk. Voor de versterking van het jongerenwerk stellen we daarom gedurende drie jaar een bedrag van ruim € 107.000 beschikbaar. Voor de versterking van het opbouwwerk stellen we voor drie jaar een bedrag van € 77.000 beschikbaar. Het bedrag wordt voor het eerste jaar opgesplitst in een bedrag voor het opstellen van een business-case en het bedrag voor het aantrekken van personeel. Voor de jaren daarna is het totaal gevraagde budget voor de inzet van het personeel en uiteraard moet hier een minstens zo grote besparing tegenover komen te staan.

Stand van zaken

In 2021 is gewerkt aan de businesscase jongerenwerk. Daarnaast hebben we de mogelijkheden onderzocht om het voorliggend veld te versterken door specialisten toe te voegen aan basisvoorzieningen, zoals de kinderopvang organisatie. Een voorbeeld daarvan is de ontwikkeling rond de inclusieve BSO (Buiten Schoolse Opvang).  Hierbij is naschoolse dagbehandeling geïntegreerd in het aanbod buitenschoolse opvang. Door deze vorm vrij toegankelijk (zonder tussenkomst van de gemeente) te organiseren kunnen ouders in onderlinge afstemming met het onderwijs en de kinderopvang organisatie zelfstandig bepalen of het aanbod passend is. Dit geldt ook voor het aanbod voor 16-27 jarigen in de gemeente. Ook voor deze doelgroep zijn gesprekken gevoerd om een vrij toegankelijk aanbod te ontwikkelen. Het achterliggende doel is om de samenhang in het bestaande aanbod te verbeteren.

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G