Portefeuillehouder
Paula Schot

Omschrijving (toelichting)

Op alle scholen voor primair onderwijs zijn ondersteuningsteams actief, Schoolmaatschappelijk Werk, Jeugdverpleegkundigen, Leerplicht en Intern Begeleiders (IB-ers) werken samen om preventief ondersteuning te bieden aan (ouders van) kinderen waar de school zich zorgen over maakt. Als de inzet van het ondersteuningsteam niet toereikend blijkt, wordt contact gelegd met de gemeentelijke Toegang om jeugdhulp aan te vragen.

Samen met Pieter Zeeman werken we aan een versterking van de samenwerking tussen preventieve partners op deze school voor voortgezet onderwijs: IB-ers, Jongerenwerk, leerplicht, JGZ, Indigo, Halt, schoolmaatschappelijk werk etc. Onze gemeentelijke Toegang is vertegenwoordigd in het ZAT (Zorg Advies Team) van Pieter Zeeman. We willen hiermee problemen vroegtijdig bij de kop pakken, voorkomen dat ze erger worden en individuele hulp bieden als dat nodig is.

Wij besteden ook aandacht aan leerlingen die een school buiten onze gemeente bezoeken. Dit doen wij door samenwerking met het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) en de GGD die op deze scholen aanwezig zijn als signaleringsfunctie en in zorg-overleggen. We werken samen met de gemeenten in de Oosterschelde Regio en de partijen in de Regionale Educatieve Agenda (REA).

Voor de intensivering van inzet van de preventieve taken willen wij structureel een bedrag van € 22.000 via de Lijst van uitbreidingsinvesteringen/nieuw beleid ter begroting brengen ten behoeve van schoolmaatschappelijk werk voortgezet onderwijs.

Stand van zaken

Onder invloed van corona hebben de ondersteuningsteams in het onderwijs onvoldoende hun werkzaamheden uit kunnen voeren. Wel zijn de overleggen tussen de verschillende partijen op afstand doorgegaan. Hierdoor is een platform ontwikkeld waarbij de verschillende betrokken partijen elkaar makkelijker kunnen vinden. De middelen voor extra ondersteuning zijn toegekend.

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

O