Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

Bij vaststelling van de dorpsvisie Burgh-Haamstede heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om een procesvoorstel op te stellen voor de uitvoering van de dorpsvisie Burgh- Haamstede, in samenspraak met de dorpsraad en ondernemersvereniging en dit procesvoorstel vast te stellen in de stuurgroep. De gemeenteraad heeft daarbij overwogen het van belang te achten dat iemand die onafhankelijk is het proces kan begeleiden. Ons college heeft inmiddels besloten tot het aantrekken van een extern projectleider. Dit is voor een gedeelte op te vangen binnen de begroting van 2020. Voor 2021 voeren we hierover het aanvullend benodigde bedrag van € 50.000 op via de lijst Uitbreidingsvesteringen.

Daarnaast hebben dorpsraad en ondernemersvereniging een verzoek gedaan tot ondersteunen van een draagvlakproces met relevante stakeholders ten behoeve van toekomstige ontwikkelingen wat betreft onroerend goed als herbestemmingen en verplaatsing. Hiervoor is een bedrag van € 45.000 op de lijst Uitbreidingsinvesteringen opgevoerd omdat dit bedrag niet is te vinden binnen de reeds beschikbaar gestelde bedragen voor de uitvoering van de dorpsvisie.

Stand van zaken

In het derde kwartaal van 2021 heeft het college het Procesvoorstel uitvoering Dorpsvisie Burgh-Haamstede vastgesteld, waarmee we de komende jaren aan de hand van een duidelijke organisatiestructuur de projecten uit het bijbehorende uitvoeringsprogramma kunnen voorbereiden en uitvoeren.

Om het grote aantal projecten te kunnen begeleiden maakten we in 2021 gebruik van een externe projectmanager, die samen met de gemeentelijke projectmanager, het integrale proces rondom de diverse projecten en het procesvoorstel heeft aangestuurd. Dit naar tevredenheid van betrokkenen. 

In het najaar van 2021 hebben we fors ingezet op middelen om burgers te betrekken bij de uitvoering van de dorpsvisie. Dit in de vorm van promotiefilmpjes, dorpsquiz en talkshows.

Verder heeft de gemeenteraad in oktober 2021 aanvullende kaders voor de verder uitvoering van de dorpsvisie vastgesteld. En hebben dorpsraad en ondernemersvereniging de toezegging dat er middelen vrijgemaakt worden om hen te ondersteunen in het proces rondom de uitvoering van alle projecten.

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G