2.2.1.7. We doen onderzoek naar stimuleringsmaatregelen voor het bevorderen duurzaamheid binnen woningbouw
Omschrijving (toelichting)
We stimuleren duurzaam bouwen bij nieuwbouw en bestaande bouw. Dit door middel van het digitale Duurzaambouwloket (www.duurzaambouwloket) waarin we informatie beschikbaar stellen over energiebesparing, duurzaam energie opwekken en de beschikbaarheid van (rijks)subsidies. Het contract met het Duurzaam Bouwloket (www.duurzaambouwloket) is met twee jaar verlengd tot 1 juni 2022. Met het platform Energiek Zeeland waarbij bewoners een gebruik kunnen maken van een (digitaal) energieadvies is voor de komende twee jaar tot september 2022 een dienstverleningsovereenkomst aangegaan. De gemeentelijke website is geactualiseerd. Maandelijks wordt er in de Wereldregio gecommuniceerd over duurzaamheid in de Duurzaam Doen pagina.
In 2019 is er een gemeentelijke isolatiesubsidie ingesteld. Hiervoor is structureel tot 2023 €100.000 per jaar voor beschikbaar gesteld. In 2019 en 2020 is het gehele subsidiebudget benut. We voorzien deze benutting ook voor de komende jaren.
Voor eigenaren – bewoners die hun huis willen vernieuwen of opknappen is de Stimuleringslening Duurzame Particuliere Woningverbetering beschikbaar. In 2018 is hiervoor € 92.000 beschikbaar gesteld. Hiervan is nog een groot deel beschikbaar. Deze lening loopt via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SvN). In het kader van duurzame monumenten is er voor eigenaren van monumentale panden een monumentenpaspoort (individueel energieadvies) beschikbaar waar ze tegen betaling gebruik van kunnen maken. In overleg met andere gemeenten wordt onderzocht hoe verduurzaming van monumenten verder gestimuleerd kan worden.
De gemeente is verder aangesloten bij het digitale platform Duurzame Huizenroute (www.duurzamehuizenroute.nl). Bewoners die hun woning hebben verduurzaamd kunnen hun woning als voorbeeld op de website plaatsen als inspiratie voor anderen. Jaarlijks worden er thematours georganiseerd.
Stand van zaken
Duurzaam bouwen wordt gestimuleerd door informatie via het Duurzaam Bouwloket, adviezen door Stichting Energiek Zeeland, monumentenpaspoort, duurzame huizenroute en de verschillende regelingen als gemeentelijke isolatiesubsidie en duurzaamheidslening.
Bij nieuwbouw wordt getoetst op de wettelijke vereisten van Bijna Energie Neutraal Bouwen en Milieu Prestatie Gebouwen. In het kader van het beleid kringloopeconomie wordt bekeken op welke wijze duurzaam bouwen verder gestimuleerd kan worden. In 2022 wordt een start gemaakt met het beleid voor kringloopeconomie.