Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

De meeste energie wordt verbruikt voor het produceren van warmte. In de meeste gevallen wordt warmte geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen (vooral aardgas). Het Rijksbeleid is er op gericht dat het gebruik van aardgas zodanig moet afnemen dat in 2030 geen Nederlands aardgas meer nodig is. De gemeenten zijn wettelijk verplicht om een TVW te maken waarin zij aangeven wat de alternatieven voor de warmtevraag zijn en wanneer welke wijk van een alternatief gebruik kan maken. Een dergelijk warmteplan moet er uiterlijk eind 2021 liggen. In 2019 is de gemeenteraad akkoord gegaan met de bestuursopdracht voor het opstellen van een TVW. Op regionaal niveau is een plan van aanpak opgesteld waarbij het opstellen van de TVW deels op regionaal niveau zal worden opgepakt en deels lokaal. Uw raad is op 4 juni 2020 akkoord gegaan met het plan van aanpak. De TVW moet voor eind 2021 gereed zijn. Voor het opstellen van de TVW is reeds een budget van € 50.000 beschikbaar gesteld.

Op regionaal niveau wordt zoveel mogelijk samengewerkt met de andere Zeeuwse gemeenten door middel van de hoofdtafel Gebouwde omgeving en de subtafel Warmtetransitievisie van de Regionale Energie Strategie (RES) Zeeland.

Ter ondersteuning van de participatie bij het opstellen van de TVW is het regionale project Energieke gemeenten geïnitieerd waarbij een Sociale Warmte Atlas zal worden opgesteld en een participatietoolkit. De gemeente Schouwen-Duiveland is penvoerder van dit traject en heeft hiervoor een financiële bijdrage ontvangen van de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen.

Stand van zaken

In samenspraak met de andere gemeenten van Zeeland en andere partijen, inwoners en ondernemers, is in 2021 gewerkt aan het opstellen van de Transitievisie Warmte voor de gemeente Schouwen-Duiveland. De Transitievisie Warmte is in december 2021 door de gemeenteraad vastgesteld. In 2022 wordt een start gemaakt met het uitvoeringsprogramma, waarbij ingezet wordt op een doelgroepgerichte aanpak en een gebiedsgerichte aanpak. In 2022 is ruimte voor twee gebiedsgerichte wijk uitvoeringsplannen. Het project aardgasvrij Malta is hiervan het eerste uitvoeringsplan. 

Het project Energieke gemeenten liep tot 1 maart 2022. Het doel van het project is om de participatie in de warmtetransitie te stimuleren en hiervoor tools op te stellen. Binnen het project is de Sociale Warmte Atlas opgesteld, een participatietoolkit en zijn diverse bijeenkomsten georganiseerd. Op basis van deze bijeenkomsten zijn de geleerde lessen weergegeven in een Leidraad. Alle tools zijn te vinden via de website van het Zeeuws Energie Akkoord onder het thema meepraten.

 

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G