2.1.6.5. We stimuleren zogenoemde groene scholen, waar aandacht is voor groen op het schoolplein, een schooltuin (met uitleg over gezond eten) en natuur- en milieueducatie en dagen schoolbesturen uit om het predicaat “Groene school” te halen
Omschrijving (toelichting)
We hebben de mogelijkheden tot toepassen van goede voorbeelden “Groene School” die in het land reeds worden uitgevoerd onderzocht. Inmiddels is deze actie in de provincie Zeeland breed opgepakt. IVN natuureducatie Zeeland, GGD Zeeland en de Hogeschool Zeeland zijn gezamenlijk het initiatief Groene (r)evolutie Zeeuwse schoolpleinen gestart. De provincie Zeeland heeft hieraan een financiële bijdrage geleverd. Met het initiatief worden scholen gestimuleerd een groene speel- en leerplek te creëren. Het initiatief de Groene (r)evolutie hebben we onder de aandacht gebracht bij het LEA. Een aantal scholen neemt deel aan het initiatief. Vanuit het project Vitaal Schouwen-Duiveland is de samenwerking gezocht met Natuur- en milieueducatie (NME). NME is in de afgelopen jaren geprofessionaliseerd en speelt in op actuele duurzaamheids-, natuur- en milieuvraagstukken in een breed netwerk van eilandelijke organisaties. Om deze rol te kunnen blijven invullen stellen wij vanaf 2021 structureel een bedrag beschikbaar van € 20.000 per jaar via de Lijst van Uitbreidingsinvesteringen/nieuw beleid.
Stand van zaken
Vergroening van schoolpleinen vraagt per individuele school een zodanige inzet dat veel scholen dit niet georganiseerd krijgen. NME, IVN en IVSD zetten in op een eiland brede aanpak om kinderen kennis te laten maken met alle aspecten van biodiversiteit. Met de 'Routekaart biodiversiteit' zetten zij zich in voor vergroening van alle 21 basisscholen. Een eerste pilot is een moestuinproject bij basisschool Klimop in Dreischor.