Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

We zetten hierbij in op het realiseren van energieneutrale en zo mogelijk circulair gebouwde schoolgebouwen

In 2020 hebben we samen met Obase, Radar en Kibeo het onderzoek afgerond over de toekomst van de school- en kinderopvanglocaties in het cluster Noord-West, conform uitgangspunten van het concept ‘Integraal Huisvestingsplan basisonderwijs Schouwen- Duiveland 2017-2027’ en het door uw raad aangenomen amendement ‘Algemeen kader regioscholen en breedtesportvoorzieningen’. Het amendement bepaalt tevens dat het traject van de voetbalverenigingen volgend is op het traject van de scholen. De voetbalverenigingen zijn daarom betrokken bij het opstellen van het plan door de schoolbesturen. Het plan is onderdeel van de aanvraag van Obase en Radar tot nieuwbouw van vier scholen op één nieuwe locatie.

In het proces van besluitvorming betrekken we het door uw gemeenteraad aangenomen amendement Regioschool en breedtesportvoorziening cluster Noord-West (A5 bij Kadernota 2021). In aanvulling op de raadsbrief van 2 juni 2020 over het Eindrapport onderzoek regioschool cluster Noord-West leggen wij uw raad eerst een voorstel over de gewenste locatie van de regioschool voor zodat uw raad eerst over de locatie een besluit heeft genomen voordat wij uw raad een voorstel tot beschikbaarstelling van het voorbereidings- en investeringskrediet aanbieden.

Naast de aanvraag voor nieuwbouw van scholen in het cluster Noord-West hebben we ook een aanvraag ontvangen van Radar voor deels nieuwbouw van Johan Louis de Jongeschool naast de St. Willibrordusschool en deels inhuizing in de St. Willibrordusschool. Tot slot worden verkennende gesprekken gevoerd voor de scholen in cluster Oost. We stellen een voorbereidingskrediet ten laste van het de stelpost IHP beschikbaar van € 140.000.

We zetten in op het realiseren van gezonde, duurzame en zo mogelijk circulair gebouwde onderwijshuisvesting of renovatie om voor onze kinderen een zo gezond mogelijk binnen- en buitenklimaat in en om school te realiseren. We maken met schoolbesturen binnen het kader van het IHP afspraken hoe budgetten voor dit doel te organiseren en in te zetten. Dit doen we door het herijken van het IHP uit 2017 naar de veranderde context op Schouwen-Duiveland en de bouweisen van de aankomende jaren. Deze herijking is ook gericht op het versterken van de uitvoerbaarheid van het IHP.

Eerder is in de begroting meerjarig binnen de budgettaire ruimte een oplopend bedrag tot € 422.000 gereserveerd voor de huisvesting van het basisonderwijs en via een amendement en daarop volgende voorziening € 260.000 procesgelden voor de schoolbesturen voor de uitvoering van het IHP.

Stand van zaken

Het haalbaarheidsonderzoek naar de regioschool in cluster Noord-West is verder opgepakt samen met de schoolbesturen. De schoolbesturen Obase en Radar hebben geïnvesteerd in het onderzoeken van draagvlak bij ouders en medezeggenschapsraden. Het resultaat van dit vervolgproces is aan het college aangeboden in november 2021 als situatieanalyse.  In cluster Oost is ook het proces van het haalbaarheidsonderzoek opgestart, inclusief de daarvoor door uw raad beschikbaar gestelde procesgelden IHP. 

Voor het project nieuwbouw en samenhuizen in één gebouw voor Johan Louis de Jongeschool en de St. Willibrordusschool is door Radar en Prisma Scholengroep gestart met een programmatische en ruimtelijke verkenning naar de mogelijkheden. Voor deze verkenning maken ook zij gebruik van de door uw raad beschikbaar gestelde procesgelden IHP.

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G