2.1.3.1. We formuleren lokaal beleid voor het bibliotheekwerk op Schouwen-Duiveland
Omschrijving (toelichting)
De Zeeuwse gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland en Tholen werken in de Oosterschelderegio samen met Bibliotheek Oosterschelde op het gebied van bibliotheekwerk. Het Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio (SWVO) ondersteunt de gemeenten in de regio op onder andere dit terrein. De inhoudelijke visie en het financiële kader zijn door de gemeenten vastgesteld in een samenwerkingsovereenkomst tot en met 2021. Naast deze overeenkomst hebben de individuele gemeenten met de bibliotheek een meerjaren subsidieovereenkomst afgesloten met Bibliotheek Oosterschelde tot en met 2021.
De hoofdvestiging in Zierikzee is sinds september 2013 onderdeel van het complex van de Pieter Zeeman. Daarnaast zijn er satellietvestigingen in Bruinisse en Burgh-Haamstede en worden kleine kernen en scholen bediend met de Biblioservicebus en de Columbus. De bibliotheek in Bruinisse is momenteel ondergebracht in een tijdelijke vestiging, in afwachting van de oplevering van een nieuwe ruimte in het gezondheidscentrum aan de Kop Nieuwstraat in Bruinisse.
De kern van de opdracht van de openbare bibliotheek is bijdragen aan en de basis vormen voor de kennis- en informatiesamenleving. De bibliotheek is hierin een onmisbare schakel. De opdracht bestaat uit het stimuleren, ondersteunen, faciliteren en toerusten van burgers om mee te kunnen doen en bij te kunnen dragen aan de moderne kennissamenleving. In het verlengde daarvan speelt de bibliotheek een belangrijke sociaal-culturele rol. De Wet Stelsel Openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob 2014) sluit hierop aan en biedt de openbare bibliotheken een leidraad waarmee is vastgelegd welke functies een bibliotheek in ieder geval moet vervullen, te weten:
- ter beschikking stellen van informatie
- bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie
- bevorderen van lezen en het laten kennismaken met literatuur
- publieke ruimte voor ontmoeting en debat
- publieke ruimte voor kunst en cultuur
De Bibliotheek Oosterschelde vertaalt de wettelijke taken in drie beleidslijnen, c.q. programmalijnen:
- De bibliotheek als partner voor educatie en talentontwikkeling
- De bibliotheek als bron voor informatie en lezen
- De bibliotheek als partner in het maatschappelijke culturele veld.
Beleidsvoornemens
- We geven lokaal invulling aan de regionale visie bibliotheekwerk, zoals is benoemd in de meerjaren subsidieovereenkomst afgesloten met Bibliotheek Oosterschelde tot en met 2021.
- In toenemende mate richt de stichting zich actief op het aanbieden van vraaggerichte activiteiten voor de uiteenlopende doelgroepen.
- Eind 2019 is gestart met een onderzoek of de bibliobus kan stoppen. Dit voorstel wordt meegenomen in de opdracht budgettaire ruimte en komt terug in de kadernota 2021-2024.
- Er worden naast het reguliere bibliotheekwerk (het beschikbaar stellen van informatie, laten kennismaken met literatuur, kunst en cultuur) structureel activiteiten uitgevoerd conform de Wet Stelsel Openbare Bibliotheken, waaronder trainingen voor taal en digitale vaardigheden bv. via het (digi)Taalhuis (ontwikkeling en educatie) en (doelgroep) bijeenkomsten en lezingen (ontmoeting en debat).
- Het programma ‘de Bibliotheek op school’ (dBos) wordt uitgebreid van 4 naar (bijna) alle scholen op Schouwen-Duiveland.
Stand van zaken
De Bibliotheek Oosterschelde heeft in 2021 uitvoering gegeven aan de lokale afspraken tussen de bibliotheek en de gemeente, zoals deze zijn vastgelegd in een meerjarensubsidieovereenkomst 2018-2021 en de lokale uitvoeringsovereenkomst 2021. De Samenwerkingsovereenkomst bibliotheekwerk gemeenten Oosterschelderegio 2018-2021 en de meerjarensubsidieovereenkomst zijn in 2021 met één jaar verlengd tot en met 2022. Het programma de Bibliotheek op School is in 2021 uitgebreid naar alles scholen op Schouwen-Duiveland.