Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Het VN-verdrag verplicht gemeenten om aan de slag te gaan met een aantal internationale uitgangspunten om mensen met een beperking te laten participeren in de maatschappij met borging van de algemeen geldende rechten en vrijheden. De gemeente is verplicht een Lokale Agenda Inclusie te maken. Hierin laat de gemeente zien hoe de uitvoering van het VN-verdrag in de gemeente er concreet uit gaat zien. Het opstellen van deze agenda heeft in 2020 vertraging opgelopen door de coronacrisis. We hopen dat de RIVM-richtlijnen het toelaten tweede helft 2020 weer op te starten met de bijeenkomsten en de agenda eerste helft 2021 te kunnen opleveren. Bij een positieve uitkomst van de evaluatie van app Ongehinderd in 2021 willen wij vanaf 2022 structureel een bedrag van € 10.000 per jaar beschikbaar stellen.

Stand van zaken

In het voorjaar en zomer 2021 zijn diverse bijeenkomsten en (digitale) werksessies met maatschappelijk betrokken inwoners, organisaties en verenigingen en bedrijven georganiseerd. Zij hebben hun wensen en verwachtingen met betrekking tot vijf thema's voor een inclusieve(re) samenleving benoemd en daar een prioriteit aan gegeven. De input van deze verschillende bijeenkomsten is door het externe bureau InclusionLab samengevoegd in een conceptversie van het dialoogdocument "Schouwen-Duiveland Inclusief, Lokale Inclusie Agenda".  

De verwachting was dat de participanten naast input leveren ook eigenaarschap zouden nemen in specifieke onderdelen van en actiepunten uit de Lokale Inclusie Agenda, middels werkgroepen. Tijdens een bijeenkomst in het najaar is gebleken dat er toch vooral naar de gemeente als kartrekker en uitvoerder van de Lokale Inclusie Agenda wordt gekeken. Er zijn daarom met verschillende betrokken partijen aparte afspraken gemaakt om het gezamenlijk eigenaarschap te stimuleren.

Er zijn in de loop van het jaar verschillende gesprekken gevoerd met interne (beleids-)medewerkers en met externe organisaties, waaronder Platform Toegankelijk Schouwen-Duiveland, SMWO en Zeeuwland. Er is gekeken naar een betere en nauwere samenwerking.  

Ongehinderd is nog niet benaderd voor een evaluatie. De Lokale Inclusie Agenda is nog niet definitief vastgesteld en aan u voorgelegd. 

Tijd (indicator)

O

Geld (indicator)

G