Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Na realisatie van de diverse innovatieprojecten koppelen we deze aan de verhaallijn ‘Nederland Waterland: omgaan met water’. Aan de hand hiervan stellen we vervolgens met de sector toeristische product-marktcombinaties en arrangementen op, bijvoorbeeld gekoppeld aan cruisevaarttoerisme. De initiatiefnemer van TTC is helaas in betalingsproblemen terecht gekomen. De Ministers van I&W en LNV hebben uitgesproken om een ultieme poging te doen dit initiatief alsnog gerealiseerd te krijgen, zo mogelijk in een verbrede opzet met meer ruimte voor kennisontwikkeling en –innovatie. Hiertoe start nog in 2020 een marktconsultatie die bij succes moet leiden tot een aanbestedingsarrangement waarin de gezamenlijke overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven de randvoorwaarden creëren om dit initiatief alsnog tot realisatie te brengen.

Stand van zaken

De innovatieve ontwikkeling van het Tidal Technology Centre is helaas niet tot realisatie gekomen.  Daarmee zijn kansen voor Schouwen-Duiveland, mede in relatie met de ontwikkeling van de Delta Academy voor het onderdeel Energie uit water, blijven liggen. 

In het project Getij Grevelingen hebben de Rijkspartijen het standpunt ingenomen om niet meer in te zetten op het mede realiseren van een getijdecentrale als meekoppelkans, ondanks de door Kamerleden ingediende moties in het kader van de Tweede Kamerbrief Energie uit Water in het najaar van 2021. In de zomer van 2022 moet blijken of de second opinion die de regiopartijen uitvoeren voldoende basis biedt om een gezamenlijk gedragen besluit te nemen om deze optie mee te nemen als een variant in de te starten planuitwerkingsfase van de MIRT-procedure. 

Tijd (indicator)

O

Geld (indicator)

O