Portefeuillehouder
Paula Schot

Omschrijving (toelichting)

Vanuit de agenda Vitale arbeidsmarkt is er ook aandacht voor maatwerktrajecten voor kwetsbare inwoners. Jongeren en volwassenen kunnen via maatwerktrajecten met zorg en ondersteuning weer naar school en/of werk gaan. Focus daarbij is het behalen van een startkwalificatie of vakvaardigheden waardoor een baan mogelijk wordt en waarbij ze zoveel mogelijk zelfstandig kunnen leven. Deze maatwerktrajecten worden momenteel opgezet en/of uitgevoerd in de volgende projecten: TROTS, Ruilwinkel en Participatielab. De in 2019 ingezette leerwerktrajecten in samenspraak met het onderwijs (Scalda), werkgevers en de gemeente (De Zuidhoek) zetten we in 2021 door.

Stand van zaken

In 2021 zijn de trajecten Participatielab en Ruilwinkel voortgezet. Ook zijn er nieuwe trajecten in ontwikkeling. Werk in de sectoren zorg en productie biedt kansen om personen met een afstand tot de arbeidsmarkt verder te ontwikkelen door middel van werken-leren. Met betrekking tot deze mogelijkheden zijn wij in 2021 verkennende gesprekken gestart met onderwijs en bedrijfsleven. 

In 2021 is er vanuit de arbeidsmarktregio gestart met een verkenning naar Leven Lang Ontwikkelen. Hier werkten wij actief aan mee. De bedoeling is in Zeeland voor alle werkende inwoners scholingstrajecten door middel van subsidies te ontsluiten. Zo blijven inwoners in staat zich te ontwikkelingen in een richting waarin passend werk te vinden is. 

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G