1.4.2.2. We stimuleren het bevorderen van het taalniveau
Omschrijving (toelichting)
De mogelijkheden om statushouders zo snel mogelijk maatschappelijk te laten participeren wordt met de invoering van de nieuwe Wet Inburgering per 1 juli 2021 aanzienlijk vergroot. Met deze wet komt de regie over het volledige inburgeringsproces bij de gemeente te liggen en komt het zwaartepunt van het beleid te liggen bij de inzet van duale trajecten, waarmee de taalontwikkeling wordt versterkt. Met de nieuwe wet worden ook de mogelijkheden voor ontheffing voor taalonderwijs verder beperkt, waardoor een bredere doelgroep trajecten gaan volgen. De nieuwe wet biedt de gemeente daarbij de mogelijkheid om de inzet van diverse aanbieders op dit terrein beter op elkaar af te stemmen.
Stand van zaken
In 2021 zijn de trajecten empowerment, Pre-Z route en vaktaal-intensivering gerealiseerd voor statushouders die onder de Wet Inburgering 2013-2021 vallen. Deze groep heeft in de afgelopen jaren een grote (taal)achterstand opgelopen, doordat de oude Wet Inburgering onvoldoende functioneerde.
De gemeente pleegde in 2021, met gebruikmaking van de AMIF-subsidie, speciaal voor inwoners uit deze doelgroep deze extra inzet.
In de empowerment trajecten ging het naast taalontwikkeling ook over cultuur en een goede integratie in de Nederlandse samenleving.
Aan de Pre-Z route hebben diverse inwoners met een verblijfsvergunning deelgenomen ter verbetering van hun Nederlandse taal. Dit traject is georganiseerd als voorloper op het inburgeringstraject vanaf 2022. Dan heet het de Z-route.
Door deelname aan deze trajecten zijn ten minste zeven personen uitgestroomd naar betaald werk, doordat zij nu bijvoorbeeld wel het VCA kunnen halen. We verwachten dat er nog meer mensen uit kunnen stromen. Daarnaast heeft deelname ook een positief effect op integratie in de maatschappij.