Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Onder projectleiderschap van provincie Zuid-Holland wordt door Rijkswaterstaat, directies Zee en Delta en Zuid-Holland Zuid, provincies Zuid-Holland en Zeeland en de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland gewerkt aan de uitwerking van maatregelen om de verkeersveiligheid en de doorstroming op de N59 te verbeteren. De maatregelen moeten in 2024 uitgevoerd zijn en bestaan uit fysieke maatregelen, verbetering van de werking van verkeerregelinstallaties, elektronische rijondersteuning en gedragscampagnes.

Voor de N256 en N59 blijven we de lobby voeren om ook de overblijvende tracés te agenderen en verbetering wat betreft verkeersveiligheid en doorstroming met elkaar na te gaan. Hierbij proberen we een beroep te doen op subsidiemogelijkheden om deze processen te versnellen.

Stand van zaken

In het kader van het project "N59 van de toekomst" is in 2021 in samenwerking met de recreatiesector een gedragscampagne uitgevoerd. Bij de verdere uitwerking van het complete maatregelenpakket aan de weg is duidelijk geworden dat als gevolg van extra noodzakelijke werkzaamheden als funderingen, maar ook forse prijsstijgingen, de fysieke maatregelen flink duurder worden. Binnen het taakstellend budget dat voor dit project geldt moeten daarom verstrekkende en limiterende keuzes gemaakt worden. De prioritering wordt in het voorjaar van 2022 gemaakt. De betrokken gemeenteraden van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland en de Provinciale Staten van Zuid-Holland en Zeeland worden hierover ingelicht.   

Voor de N256 is in 2021 een onderzoek uitgevoerd naar verbetering van de doorstroming en verkeersveiligheid voor het tracé A256-Zeelandbrug. De inzet van het college is om de varianten af te wegen in een breder perspectief van de Noord-Zuid corridor voor Zeeland. Hetzelfde geldt voor het onderzoek "Tolvrij maken Westerscheldetunnel" waar onze gemeente ook bij betrokken was.  Inmiddels geldt voor dit laatste rapport dat dit inzet was vanuit Zeeland in het kader van de formatie en het Kabinet hierover al een uitspraak heeft gedaan. 

Tijd (indicator)

O

Geld (indicator)

O