1.2.1.2. We volgen de uitwerking van LTO en ASD van de nationale bijenstrategie en gaan in gesprek met ASD/ZLTO en bijenhoudersvereniging over het realiseren van meer biodiversiteit in het buitengebied
Omschrijving (toelichting)
In 2019 en 2020 is 20 km (18 ha) akkerrand ingezaaid. Alle betrokken partijen zijn enthousiast over het project maar begrijpen dat de gemeente de kosten niet structureel kan blijven dekken. Voor de dekking van kosten van handhaven en zo mogelijk uitbreiden van de akkerranden zoeken we samen met ASD/ZLTO naar externe middelen. Ook binnen de kernen willen we een bij-vriendelijke gemeente zijn. Er zijn inmiddels 10 speerpunten uitgewerkt waarin aangegeven wordt op welke manier we de bijenstrategie vorm en inhoud kunnen geven. Daarmee staat ook biodiversiteit binnen de kernen op de kaart. In 2020 is de Zeeuwse bijenstrategie door onze gemeente ondertekend. ASD/ZLTO wil het project graag voorzetten na 2020 en zoekt actief naar middelen buiten de gemeente om.
Stand van zaken
2021 was het laatste jaar van de pilot bloemenranden langs akkers. In 2021 is ruim 22 hectare bloemenrand ingezaaid. Dit project wordt hoog gewaardeerd door deelnemers, inwoners en recreanten en wordt ook de komende drie jaar voortgezet. De projectgroep (Stichting Zonnestraal/ASD, imkervereniging Schouwen-Duiveland en de gemeente) zoekt actief naar verdienmodellen om het areaal bloemenranden verder te kunnen uitbreiden. In 2021 zijn in dit kader plukbonnen geïntroduceerd en een aantal sponsoracties opgestart. De projectgroep zoekt samen met plaatselijke ondernemers naar diverse mogelijkheden om bij te dragen aan de biodiversiteit in het buitengebied. Functionele agrarische biodiversiteit is daarbij een actueel item. Daarnaast zijn we in 2021 gestart met het opstellen van een kansenkaart biodiversiteit, waar we met een brede projectgroep (waterschap, provincie, SLZ, NVSD, IVSD, Stichting Zonnestraal) de kansen voor biodiversiteit op korte en langere termijn in beeld brengen en uitwerken in quick wins en uitvoeringsplannen. Het akkerrandenproject is sinds 2020 onderwerp van diverse (afstudeer-)onderzoeken van studenten toegepaste ecologie van de Has in Den Bosch. Deze studenten monitoren de akkerranden en richten zich in 2022 op de waarde van de akkerranden in de ecologische structuur, waarmee een link gelegd wordt met de kansenkaart biodiversiteit.