Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Voor onze inwoners hebben we niet helemaal inzichtelijk wat onze CO2-uitstoot is en wat onze CO2 invang capaciteit is. Door de CO2 uitstoot en invang capaciteit in kaart te brengen is het mogelijk om de doelen op dit gebied zuiverder/beter te bepalen. Hiervoor voeren we een CO2-nulmeting uit. Voor deze nulmeting stellen we een budget beschikbaar van € 50.000 incidenteel en dit bedrag dekken we uit de reserve strategische visie.
Aansluitend nemen we de CO2-data op in een CO2-balans. Dit middel zetten we in om zo te monitoren of en in hoeverre we onze lange termijn doelstellingen behalen met het beleid. Deze balans vertalen we zo dat hij voor iedereen leesbaar en begrijpelijk is en vervolgens wordt gedeeld met de gemeenteraad. Voor het jaarlijks monitoren via een CO2-balans stellen we € 50.000 structureel beschikbaar, te dekken uit de budgettaire ruimte.

Voor zowel de realisatie van de CO2-nulmeting als de CO2-balans huren we externe deskundigheid in.

Stand van zaken

In 2021 is een globale doorrekening gedaan van het CO2 budget voor de gemeente Schouwen-Duiveland. Dit rapport is gepresenteerd in de gemeenteraad. Dit rapport wordt nu verfijnd naar een CO2 nulmeting en CO2 balans, waarna concrete maatregelen worden doorgerekend om de CO2 uitstoot terug te dringen. Voorbereidingen zijn getroffen voor de uitvoering van de motie over de film CO2 budget. In 2022 wordt dit verder uitgewerkt. 

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G