Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Om het maatschappelijk vastgoed structureel te verduurzamen is het noodzakelijk dat het onderhoud en beheersplan uitgebreid wordt met maatregelen voor duurzaamheid. In 2019 en 2020 hebben we een onderzoek uitgevoerd voor de verduurzaming van het gemeentelijke vastgoed en hebben we het energieverbruik van de gemeentelijke gebouwen en voorzieningen in kaart gebracht. Op basis van dit onderzoek hebben we een routekaart verduurzaming gemeentelijk vastgoed opgesteld dat in oktober 2020 zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Voor het uitvoeren van onderzoeken, maatwerkadviezen en energie-labeling ten behoeve van het energiemanagement is voor de jaren 2021 tot en met 2023 een bedrag van € 25.000 nodig. We hebben deze bedragen daarom opnieuw opgevoerd op de lijst van uitbreidingsinvesteringen.

Voor nieuw te bouwen gebouwen binnen onze gemeente onderzoeken we of het mogelijk is een materialenpaspoort aan te maken. Dit onderzoek is uitgesteld naar het derde en vierde kwartaal 2020 omdat we willen aansluiten bij de landelijke ontwikkelingen in het kader van het materialenpaspoort.

Stand van zaken

In 2020 is de Routekaart verduurzaming gemeentelijk vastgoed vastgesteld. Gedurende 2021 zijn Energie Prestatie Adviezen opgesteld voor de gymzalen. Voor monumenten is een start gemaakt met het opstellen van monumentenpaspoorten. Op basis hiervan wordt in 2022 een voorstel gemaakt voor het doorvoeren van maatregelen. Het aardgasvrij maken van het gemeentehuis is in 2021 afgerond. 

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G