1.1.5.1. We actualiseren de Energie-Agenda en de Regionale Energie Strategie en voeren deze uit
Omschrijving (toelichting)
De gemeente heeft als doel om in 2040 energieneutraal te zijn. Om deze ambitie te bereiken wordt iedere keer een 5-jaarlijkse energieagenda met projecten en maatregelen opgesteld. De eerste energieagenda 2018–2023 is in uitvoering De uitvoering doen we gezamenlijk met inwoners, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties. Hiertoe is voor de periode 2018–022 jaarlijks een bedrag van € 40.000 opgenomen in de begroting.
Met de overige Zeeuwse gemeenten werken we, mede voortkomend uit het landelijk Energieakkoord, samen aan het stimuleren van energiebesparing bij particuliere woningbouw. Deze samenwerking levert efficiencyvoordelen op. Voor de uitvoering van de samenwerking (uitwerking projecten en de uitvoering daarvan) draagt onze gemeente financieel bij.
Daarnaast zijn wij via de gemeentelijke samenwerking betrokken bij het opstellen van een regionale energiestrategie (RES) als opgave vanuit het Nationale Klimaatakkoord. Hierin zal uiteindelijk vertaald worden wat we als gemeente exact moeten bijdragen aan de energietransitie van Nederland. In september 2020 wordt deze strategie ter besluitvorming voorgelegd aan de raad.
Aan de totstandkoming (proceskosten) van deze RES dragen wij als gemeente financieel bij. In het kader van het klimaatakkoord moet iedere gemeente voor eind 2021 een Transitievisie Warmte (TVW) opstellen waarin wordt aangegeven welke wijk met welk alternatief voor 2030 van het aardgas af gaat. Het proces voor het opstellen van deze TVW wordt deels regionaal en lokaal opgepakt. Op 4 juni 2020 is de gemeenteraad akkoord gegaan met het plan van aanpak. Het budget is door uw raad bij de besluitvorming over de programmabegroting 2020–2023 beschikbaar gesteld.
Stand van zaken
In het kader van de uitvoering van de Energieagenda zijn er diverse projecten uitgevoerd. Allereerst wordt er via de maandelijkse duurzaam doen pagina in de Wereldregio informatie gegeven over energiebesparing, duurzame energieopwekking en duurzame mobiliteit. Daarnaast worden er diverse stimulerings- en financieringsregelingen uitgevoerd, zoals de gemeentelijke isolatiesubsidie, stimuleringslening duurzame particuliere woningbouw, stimuleringsregeling verduurzaming bedrijven en verenigingen en de Regeling Reductie Energieverbruik voor particulieren en huurders. Daarnaast zijn er activiteiten georganiseerd, zoals de Band op Spanning actie en de jaarlijkse Klimaatmarkt. Jaarlijks wordt de energiebesparing en duurzame energieopwekking gemonitord in de energiebalans Schouwen-Duiveland. In het kader van het Zeeuws Energie Akkoord wordt samengewerkt op het gebied van energietransitie en worden gezamenlijke projecten uitgevoerd. De Regeling Reductie Energieverbruik voor particulieren is regionaal opgepakt. Binnen deze regeling konden particulieren gebruik maken van een warmtescan, energieadvies of energiebox. De Regionale Energie Strategie die in 2020 is vastgesteld wordt momenteel uitgevoerd. Als gemeente Schouwen-Duiveland werken wij actief mee in de hoofdtafel Gebouwde omgeving, elektriciteit en mobiliteit en het uitvoeren van projecten binnen deze tafels. Code Groen is één van de projecten die regionaal is opgepakt via de RES organisatie. Eind december 2021 is de Transitievisie Warmte opgesteld. Bij het opstellen is gebruik gemaakt van de regionale samenwerking binnen de sub-tafel Transitievisie Warmte. Om participatie in de warmtetransitie te stimuleren is het project Energieke Gemeente uitgevoerd. De gemeente Schouwen-Duiveland was hiervan de trekker. Binnen dit project is een Sociale Warmte Atlas, een participatie toolkit, bijeenkomsten voor kennisdeling en een leidraad voor inwonersparticipatie in de warmtetransitie opgesteld. Het project loopt nog tot 1 maart 2022.