1.1.4.5. We voeren de gemeentelijke Ruimtelijke adaptatie strategie uit
Omschrijving (toelichting)
Aan de hand van de resultaten van de stresstest en de risicodialoog bepalen we op welke wijze de gemeente de openbare ruimte na 2020 moet gaan inrichten om in 2050 klimaatbestendig en water robuust te zijn, conform de richtlijn van het Rijk uit het Deltaprogramma Klimaatadaptatie. Inmiddels houden we hier bij de uitvoering van werken in de openbare ruimte al rekening mee. Ook aan de bewustwording van klimaatverandering en –adaptatie wordt al ruim aandacht besteed via de activiteiten uit het Interreg-project Star2Cs, waarbij een interactieve klimaatwand, een interactieve kennisbank, spelregels en hulpmiddelen bij het houden van een verdiepende klimaatdialoog en een onderzoek naar de relatie klimaatadaptatie met N2000-en stikstofvraagstukken wordt onderzocht.
Stand van zaken
In 2021 hebben wij bij diverse uitvoeringen van werken extra rekening gehouden met de effecten van klimaatverandering. Voorbeelden hiervan zijn de bestrating in een groot deel van Scharendijke (o.a. de Grevelingenlaan en het Betlehemplein) en in Zierikzee de parkeerplaats 's Heer Lauwendorp en de Buijsse. In de planvorming onder meer bij de Ring van Renesse en de Dorpsstraat in Scharendijke. In 2021 hebben we ook onze eerste aanvraag voor een Tijdelijke Impulsregeling Klimaatadaptatie 2021-2027 (TIK-aanvraag) ingediend voor totaal € 161.263 voor het aanpakken van de Vroonweg in Renesse en de Balie en Zaagmolen in Zierikzee.
Het project Star2Cs is afgerond in 2021. Er is een interactieve klimaatwand gerealiseerd, die een plaats heeft gekregen in het Watersnoodmuseum. Daarnaast is een kennisbank (www.klimaatkennisbanksd.nl ) opgeleverd waar eenieder kan zien wat de effecten van klimaatverandering zijn voor zijn woonomgeving. Daarnaast bevat de kennisbank nog veel extra algemene informatie over klimaatverandering. Er is een klimaatspel ontwikkeld dat kan helpen bij de regionale klimaatdialogen die nog gehouden moeten worden met onze burgers als de openbare ruimte in hun buurt aangepast gaat worden. Daarnaast is in Bruinisse uitgetest op welke wijze de dialoog met de bewoners het best aangegaan kan worden. Helaas moest dit door de dreiging van corona vaak digitaal, terwijl dergelijke gesprekken het best fysiek op locatie plaats kunnen vinden. Daarnaast is door Sweco een rapport opgeleverd over de mogelijke transitiepaden voor de Grevelingen tot circa 2100 rekening houdend met natuurbehoud, natuurontwikkeling en klimaatverandering.