Portefeuillehouder
Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

In maart 2020 heeft de Minister van Infrastructuur en Water het besluit genomen om over te gaan naar de MIRT-3 fase voor het project Getij Grevelingen. Concreet betekent dit dat de planuitwerkingsfase wordt gestart door het werkverband Getij Grevelingen. Deze fase zal naar verwachting tot en met 2022 duren. De initiatiefnemer van het Tidal Technology Centre is in financiële problemen geraakt en niet meer in staat om de testcentrale in de Grevelingendam af te bouwen. Samen met de ministeries van EZK, I&W en de provincies Zuid-Holland en Zeeland zoeken we naar mogelijkheden om het initiatief afgebouwd en geëxploiteerd te krijgen. Hiervoor wordt een marktconsultatie uitgevoerd.

Stand van zaken

In 2021 is een marktconsultatie naar een mogelijke doorstart van het project Tidal Test Centre afgerond. Deze consultatie heeft niet geleid tot voldoende zekerheid of uitzicht om met een reële aanvullende bijdrage het testcentrum met aanvaardbare risico's af te bouwen en tot exploitatie te komen. Rijkswaterstaat heeft opdracht verleend tot geconditioneerd slopen om de spuifunctie van de hevel weer te herstellen met de mogelijkheid om later eventueel nog turbines voor de hevel te kunnen aanbrengen. Inmiddels is het werk uitgevoerd en vanaf het najaar 2021 is de hevel weer in werking.

Na het zomerreces van 2021 heeft de Minister van Infrastructuur en Water (I&W) besloten tot een review van de door betrokken partijen vastgestelde voorkeursvariant om de planuitwerkingsfase voor het project Getij Grevelingen in te gaan (MIRT-3 fase). De review is uitgevoerd door een door de Minister ingesteld expertteam. Na oplevering van de review zijn de regiopartijen, zijnde de twee betrokken provincies en de twee betrokken gemeenten, in kennis gesteld. De betrokken rijkspartijen hebben besloten een herziene voorkeursvariant uit te werken binnen randvoorwaarde van het taakstellend budget en na te gaan of dit voldoende doelbereik heeft. Hierbij wordt de mogelijkheid van het integreren van een getijdecentrale niet meer meegenomen. De regiopartijen hebben besloten om een second opinion uit te voeren naar de haalbaarheid om alsnog de mogelijke uitwerking van een getijdecentrale in de planuitwerkingsfase mee te nemen.  De uitkomsten van beide trajecten worden in de zomer van 2022 bij elkaar gebracht om de afbakening van de plantuitwerkingsfase te bepalen en met die afbakening deze fase in te gaan.  

Tijd (indicator)

O

Geld (indicator)

O