Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

De provincie zet het Aanjaagfonds Zeeuwse Investeringsagenda in 2020 en 2021 (totale looptijd 4 jaar) voort. Daarvoor hebben Gedeputeerde Staten evenals in 2019, naast bijdragen uit de private sector, aan alle Zeeuwse gemeenten gevraagd een bijdrage van € 1 per inwoner voor 2020 te leveren. Gelet op de inhoud van projecten die het Aanjaagfonds ondersteunt, het belang hiervan voor de Zeeuwse economie en leefbaarheid stellen we ook voor 2020 een bijdrage van € 34.000 beschikbaar. Deze jaarlijkse bijdragen heeft uw raad al eerder tot en met 2022 beschikbaar gesteld.

Wij betrekken bij de uitvoering van dit agendapunt het door uw raad aangenomen amendement Oprichten van Stimuleringsfonds Ondernemerscollectieven (A6 bij Kadernota 2021). Er zijn Zeeuws breed al vele subsidie-en ondersteuningsmaatregelen in het kader van Corona zoals het door de provincie ingestelde fonds en de SOS-begeleiding vanuit Impuls Zeeland (incl. financieringsmogelijkheden en de ondersteuning via Dockwize. Daarnaast blijven het Zeeuwse Investeringsfonds (Invest Zeeland) en de subsidierondes Aanjaaggelden van kracht. Daarbij faciliteert onze gemeente al bij aanvragen van onze ondernemers. De suggestie van een Miljonairsfonds via Stichting Renesse zullen we nader onderzoeken in het 4e kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021. De uitkomsten leggen we voor aan uw raad. Daarbij betrekken we de vraag hoe een dergelijk fonds aanvullend kan werken op het door het Rijk aangekondigde derde steunpakket dat veel meer ziet op duurzaam herstel, het eventueel verleggen van activiteiten, veranderingen in de bedrijfsvoeringen omscholing van personeel. 

Stand van zaken

De provincie heeft het Aanjaagfonds Zeeuwse Investeringsagenda ook in 2021 (totale looptijd vier jaar) voortgezet. Alle Zeeuwse gemeenten hebben hiervoor een bijdrage van € 1 per inwoner per jaar beschikbaar gesteld. 
Wij hebben bij de uitvoering het door uw raad aangenomen amendement Oprichten van Stimuleringsfonds Ondernemerscollectieven (A6 bij Kadernota 2021) betrokken. Over de uitkomst van het onderzoek naar het instellen van een Miljonairsfonds en de uitvoering daarvan heeft het college u met de raadsbrief van 29 juni 2021 in kennis gesteld. 

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G