Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

Vanaf de programmabegroting 2020-2023 hebben we forse slagen gemaakt met de Bestuursopdracht creëren budgettaire ruimte (BO). We zijn er samen met de raad in geslaagd om totaal € 5,3 miljoen structurele ruimte te realiseren. De bij de begroting geplande investeringen voor onze samenleving konden daarmee doorgang vinden. Tevens is hierdoor het preventief provinciaal financieel toezicht in 2020 beëindigd.
Over de realisatie van de gecreëerde bezuinigingen wordt de raad via de financiële rapportages 2 keer per jaar geïnformeerd. Dit doen we in 2021 en 2022.
Vanuit de BO staan nog diverse deelprojecten, afzonderlijke onderzoeken, te maken beleidskeuzes (bestaand beleid inleveren voor geld) en creatieve ideeën op de agenda. Wij pakken deze eind 2021 weer op omdat:

  • onze huidige financiële meerjarenpositie redelijk gezond is;
  • de openstaande acties nog geactualiseerd moeten worden en er nu, gelet op alle andere prioriteiten, geen capaciteit voor de actualisatie beschikbaar is;
  • er voorstellen bij zitten die vanuit COVID-19 economisch en maatschappelijk weinig draagvlak creëren.

Begin 2022 bespreken we de in het 4e kwartaal 2021 geactualiseerde openstaande acties met het managementteam. Het doel hiervan is het opstellen van een keuzelijst en ideeën die na de verkiezingen in 2022 worden betrokken bij de coalitiebesprekingen.

Planning

2022 Realisatie