Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

De Raad van State heeft in 2019 uitspraak gedaan in de beroepszaak en het bestemmingsplan vernietigd. Ook de natuurvergunning en de omgevingsvergunning hebben de eindstreep niet gehaald. Brouwerseiland B.V. heeft vervolgens onze gemeente (als mede de provincie Zeeland als bevoegd gezag voor de natuurvergunning) laten weten dat men de door de Raad van State geconstateerde gebreken in zowel bestemmingsplan, omgevingsvergunning als natuurvergunning wil herstellen. 

De raad heeft op 5 november 2020 besloten het (aangepaste) bestemmingsplan Brouwerseiland niet vast te stellen. Op grond van dit raadsbesluit hebben wij op 17 november 2020 de omgevingsvergunning geweigerd. Vervolgens heeft Brouwerseiland B.V. begin december 2020 bij de provincie Zeeland aangegeven de aanvraag natuurvergunning (voorlopig) in te trekken, om zich te richten op een beroepszaak inzake het bestemmingsplan (en omgevingsvergunning). 

Uiteindelijk heeft Brouwerseiland B.V. beroep ingesteld bij de Raad van State inzake de weigering van het bestemmingsplan (en omgevingsvergunning). Tevens hebben wij begin april 2021 een aansprakelijkstelling ontvangen voor alle geleden en nog te lijden schade door Brouwerseiland B.V. vanwege het onterecht niet vaststellen van het bestemmingsplan en handelen in strijd met de gesloten exploitatieovereenkomst.

Wij verwachten in de loop van 2021 een zitting bij de Raad van State en begin 2022 een uitspraak. Voor wat betreft de procedure rondom aansprakelijkstelling zijn we afhankelijk van de ontwikkelaar.

Planning

2022 Doorlopend 2023 Doorlopend 2024 Doorlopend