Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

Onze monumenten krijgen een belangrijke plaats in onze toeristische hoofdstructuur (THS). We doen dit door bijzondere monumenten te verbinden aan de THS verhaallijnen van de ‘Gouden Eeuw’ en ‘Nederland Waterland’. We blijven de actiepunten uit de Erfgoednota uitvoeren met voor de komende jaren het accent op de herbestemmingsmogelijkheden van de stadspoorten te Zierikzee en de Grote of Sint Nicolaaskerk te Brouwershaven (mede gelet op de verkregen subsidie).

De onderzoeken voor herbestemming van de poorten in Zierikzee en de Grote of Sint Nicolaaskerk te Brouwershaven worden in het najaar van 2021 verwacht. Er is vertraging ontstaan als gevolg van corona. Voor het onderzoek voor de Grote of Sint Nicolaaskerk te Brouwerhaven is het door de gemeenteraad aangenomen amendement gevolgd. De Stadsraad levert, in afstemming met alle betrokken stakeholders, een advies op.

Voor de verdere herbestemming van de poorten in Zierikzee is een marktconsultatie het meest aangewezen instrument om de herbestemmingsmogelijkheden concreet te maken en de gemeenteraad een zorgvuldige, duurzame en met draagvlak te maken keuze te laten maken. Voor deze marktconsultatie nemen we in 2023 een budget op van € 50.000 vanuit de door de raad beschikbaar gestelde middelen voor de uitvoering van de masterplannen stads- en dorpsvisies.

Voor de herbestemming van de Grote of Sint Nicolaaskerk te Brouwershaven is duidelijk dat de ontwikkelingsmogelijkheden ruimtelijk in een breder en integraler verband moeten worden onderzocht om voldoende kostendragers te vinden voor duurzaam behoud en exploitatie van de kerk. Een perspectief dat tevens bijdraagt aan nieuwe economische maar ook sociale dragers voor de smalstad als geheel. Om dat vorm en inhoud te geven is een wat breder ontwikkelingsperspectief nodig. Voor dit ontwikkelperspectief nemen we in 2022 een budget op van € 75.000 vanuit de door de raad beschikbaar gestelde middelen voor de uitvoering van de masterplannen stads- en dorpsvisies.

Planning

2022 Doorlopend 2023 Doorlopend 2024 Doorlopend 2025 Doorlopend