Portefeuillehouder
Paula Schot

Omschrijving (toelichting)

Voor onze jeugdigen stimuleren we partners tot nauwere samenwerking en nieuwe initiatieven gericht op preventie, vroegsignalering en het versterken van de eigen kracht van inwoners.

In 2021 zijn een aantal initiatieven op gang gebracht waar we in 2022 verder aan werken:

  • Vormen van een coalitie van samenwerkende partijen binnen het project Kansrijke start. Om ieder kind een gezonde, veilige en kansrijke start te bieden is meer aandacht voor de eerste 1000 dagen van zijn leven. In het programma wordt uitgegaan van het bouwen en verankeren van een lokale coalitie rondom de eerste 1000 dagen, waarbij de partijen die betrokken zijn bij een gezin, elkaar in deze fase intensief opzoeken en gebruik maken van ieders expertise.
  • Uitvoering van de businesscase BSO. In 2021 zijn betrokken partijen: kinderopvang Kibeo, de specialistische zorgaanbieder Juvent, de gemeente en het SBO de Meie met elkaar in gesprek gegaan met het doel te onderzoeken hoe naschoolse begeleiding en behandeling duurzaam geborgd kan worden.
    Dit doen we door een vrij toegankelijk aanbod te ontwikkelen waarbij kinderopvang, begeleiding en dagbehandeling is geïntegreerd binnen een groep. Binnen deze groep wordt een gestructureerde omgeving met aangepaste groepsgrootte, groepsactiviteiten en aangepaste dagstructuur aangeboden. Zo geven we invulling aan inclusie en onze maatschappelijke opdracht de omgeving van kinderen te normaliseren.
    We stellen voor om het plan in de praktijk te toetsen door middel van een pilot. We monitoren de ontwikkelingen en evalueren deze, om zodoende te leren en de werkwijze verder bij te stellen. In afwachting van de uitkomst beslissen we of verdere uitbreiding binnen de gemeente wenselijk is.
  • Uitvoering van de maatschappelijke businesscase jongerenwerk. Voor het versterken van het jongerenwerk is vanaf 2021 € 107.000, - beschikbaar gesteld. In de businesscase wordt deze investering ingezet op een veranderde werkwijze van het jongerenwerk, waardoor zij in alle kernen van ons eiland (meer) aanwezig kunnen zijn. Daarbij ligt de focus op 3 actielijnen: Lichte ambulante ondersteuning, activatie van jongeren en participatie van jongeren.
  • Voor kwetsbare jongvolwassenen van 16 tot 27 jaar werken we aan verbinding tussen betrokken partijen en stimuleren met het project Grenzeloos TROTS, een samenhangend aanbod met een effectieve samenwerking. We werken samen aan doorlopende en integrale ondersteuning van kwetsbare jongvolwassenen om een stabiele basis te bereiken tot en met volwassenheid. Het project richt zich op de leefdomeinen onderwijs, netwerk & vrije tijd, werk & inkomen, wonen en welzijn.
  • Uitvoering, evaluatie en eventuele uitbreiding van het Sociaal Medisch Overleg (SMO). Dit is een overlegvorm van huisartsen, POH GGZ, jeugdconsulent, WMO-consulent en wijkverpleging. In de pilot voeren we een sociaal medisch overleg in drie huisartsenpraktijken. Het doel is om een werkbare overlegvorm op te zetten tussen het sociaal domein en de huisartsenpraktijk, waarbij jeugdigen en gezinnen adequaat en passend geholpen worden. Door integraal te werken hoeven inwoners maar één keer hun verhaal te doen. Door zeer frequent te overleggen kent men elkaar goed en zorgen de korte lijnen voor een snellere en passender interventie dan voorheen.

Tot slot ondersteunen we de inzet van (sport)verenigingen in hun rol als mede-opvoeder. Gedurende de corona periode hebben we gewerkt aan het ondersteunen van de (kwetsbare) jeugd met behulp van onze partners. De effecten van de coronamaatregelen zijn op langere termijn nog niet bekend. Wij blijven oog houden voor de langere termijneffecten en zetten daarom in 2022 hierop in waar nodig.

Planning

2022 Doorlopend 2023 Doorlopend 2024 Doorlopend 2025 Doorlopend