Portefeuillehouder
Hanno Canters

Omschrijving (toelichting)

Het dorpshuizenbeleid is in 2008 vastgesteld. Verschillende ontwikkelingen rond dorpshuizen maken het nodig dat het bestaande beleid geëvalueerd wordt met als doel de uitgangspunten opnieuw te formuleren en vast te stellen.  De planning hiervoor is Q2 2022.

Een actueel en gedragen dorpshuizenbeleid biedt een kader. Dit is behulpzaam in het gesprek over de toekomst van afzonderlijke dorpshuizen. Er spelen in verschillende kernen uiteenlopende vraagstukken die elk een maatwerk-benadering vragen. Daarbij is het echter ook van belang een gemeenschappelijke ‘meetlat’ te hebben zodat er geen willekeur optreedt in de wijze waarop oplossingen worden bedacht en ter besluitvorming aan college en/of raad worden voorgedragen. Naast de ontwikkelingen in afzonderlijke kernen spelen ook drie algemene zaken een rol waarbij een actueel beleidskader helpend kan zijn:

  • Door o.a. de coronacrisis, komen verschillende dorpshuizen in problemen en hebben aangeklopt bij de gemeente voor financiële steun danwel het verzoek om onder de Stichting Dorps- en Gemeenschapshuizen Schouwen-Duiveland (SDGH) te vallen. De dorpshuizen zijn niet de enige voorzieningen die aankloppen bij de gemeente om financiële steun. Uitholling van het voorzieningenniveau dreigt. Er is behoefte aan onderzoek of we efficiënter en effectiever kunnen omgaan met de dorpshuisfunctie in de kernen. Per kern is hierbij maatwerk gewenst.
  • De Huur- en Samenwerkingsovereenkomsten dorps- en gemeenschapshuizen (HOK/SOK) hebben een looptijd van 2018 tot 2027. In de tussenliggende periode willen we kunnen anticiperen op gebiedsgerichte ontwikkelingen en de inrichting van de dorpshuisfunctie hierbij. Gezien het aantal dorpshuizen en kernen waar ontwikkelingen spelen of gaan spelen in de nabije jaren, dienen we hier tijdig mee te beginnen.
  • De huidige overeenkomst met SDGH heeft een open-einde regeling. Met de actualisatie van het dorpshuizenbeleid wordt onderzocht hoe het gebruik van de dorpshuizen kan worden versterkt waardoor zo min mogelijk gebruik hoeft te worden gemaakt van deze open-einde regeling.

Wat willen we met de evaluatie van het dorpshuizenbeleid bereiken?

  • We hebben beleidsuitgangspunten om de toekomstbestendigheid van dorpshuizen in de verschillende kernen af te wegen.
  • Op basis van deze uitganspunten kunnen beleidskeuzes per dorpshuis worden gemaakt.
  • Zodat we de toekomst van de dorpshuisfunctie per kern kunnen borgen.
  • De (financiële) risico’s zijn inzichtelijk en beheerst.

Planning

2022 Realisatie