Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

We stimuleren duurzaam bouwen bij nieuwbouw en bestaande bouw. Dit door middel van het digitale Duurzaambouwloket (www.duurzaambouwloket) waarin we informatie beschikbaar stellen over energiebesparing, duurzaam energie opwekken en de beschikbaarheid van (rijks)subsidies. Het contract met het Duurzaam Bouwloket (www.duurzaambouwloket) is met twee jaar verlengd tot 1 juni 2022. Met het platform Energiek Zeeland waarbij bewoners een gebruik kunnen maken van een (digitaal) energieadvies is voor de komende twee jaar tot september 2022 een dienstverleningsovereenkomst aangegaan. De gemeentelijke website is geactualiseerd. Maandelijks wordt er in de Wereldregio gecommuniceerd over duurzaamheid in de Duurzaam Doen pagina.

In 2019 is er een gemeentelijke isolatiesubsidie ingesteld. Hiervoor is structureel tot 2023 €100.000 per jaar voor beschikbaar gesteld. In 2019 en 2020 is het gehele subsidiebudget benut. We voorzien deze benutting ook voor de komende jaren.

Voor eigenaren – bewoners die hun huis willen vernieuwen of opknappen is de Stimuleringslening Duurzame Particuliere Woningverbetering beschikbaar. In 2018 is hiervoor € 92.000 beschikbaar gesteld. Hiervan is nog een groot deel beschikbaar. Deze lening loopt via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SvN). In het kader van duurzame monumenten is er voor eigenaren van monumentale panden een monumentenpaspoort (individueel energieadvies) beschikbaar waar ze tegen betaling gebruik van kunnen maken. In overleg met andere gemeenten wordt onderzocht hoe verduurzaming van monumenten verder gestimuleerd kan worden.

De gemeente is verder aangesloten bij het digitale platform Duurzame Huizenroute (www.duurzamehuizenroute.nl). Bewoners die hun woning hebben verduurzaamd kunnen hun woning als voorbeeld op de website plaatsen als inspiratie voor anderen. Jaarlijks worden er thematours georganiseerd.

Planning

2022 Doorlopend 2023 Doorlopend 2024 Doorlopend 2025 Doorlopend