Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

We actualiseren jaarlijks het uitvoeringsprogramma om de actiepunten uit de in juni 2018 vastgestelde Woonvisie te realiseren. Hierbij zorgen we voor een meer toekomstbestendigere bestaande woningvoorraad, een gedifferentieerder aanbod aan nieuwbouwwoningen en meer onderscheidende en kwalitatief hoogstaande nieuwbouwplannen voor vestigers. We ontwikkelen een strategie om bestaande plannen die niet meer aan de vraag voldoen te verminderen en tegelijkertijd in te kunnen spelen op plannen die wel aan de vraag voldoen en een essentiële bijdrage aan herontwikkelings- en daarmee gepaard gaande leefbaarheidsopgaven leveren. Plannen voor een bepaalde kern moeten ultiem maatwerk bevatten, afgestemd op het bestaande woonsegment, de objectief bepaalde behoefte en de bijdrage aan de leefbaarheid. We zetten instrumenten als veranderen en verplaatsen van plannen in om goede plannen ruimtelijk op de juiste wijze te onderbouwen. We leggen in het vierde kwartaal van 2021 een Structuurvisie Wonen aan de raad voor om de ruimtelijke en financiële uitgangspunten die betrekking hebben op wonen voor de komende jaren vast te leggen. Voor de uitvoering van de woonvisie hebben heeft de raad vanaf 2020 een structureel budget van € 40.000 beschikbaar gesteld. In 2022 moet beoordeeld worden of het actualiseren van een nieuwe Woonvisie gewenst is gelet op de nieuwe woningmarktanalyse en de regionale woningmarktafspraken met de provincie. 

Voor het toevoegen van woningen is een bijdrage aan het transitiefonds van € 13.500 per woning vereist. Bij instemming met afspraken met Gebiedsontwikkeling Noorderpolder C.V. over de verdere ontwikkeling van de woonwijk Noorderpolder II, deelgebied De Velden worden in een nog op te stellen uitwerkings- en wijzigingsplan 155 woningen toegevoegd ten opzichte van de bestaande harde bouwplantitels. Hiervoor geldt derhalve een toevoeging aan het transitiefonds van € 2.079.000. De gemeente kan die kosten gelet op de bestaande overeenkomst niet op de marktpartij verhalen. Dit betekent dat de gemeente die kosten voor haar rekening moet nemen. Deze toevoeging is verdeeld over 3 jaren (2022 tot en met 2023) opgenomen op de lijst te honoreren prioriteiten.

Bij de kadernota nam u het amendement A8 Afschaffen bijdrage transitiefonds voor 1 particuliere woontitel aan. De verplichte bijdrage aan het transitiefonds bij het toevoegen van woontitels maakt onderdeel uit van de woningmarktafspraken die zijn gemaakt met de provincie. Afschaffing, met terugwerkende kracht, van de verplichte bijdrage aan het fonds voor woningbouwplannen met één particuliere bouwtitel heeft financiële en juridische implicaties en vraagt een zorgvuldige afweging. Wij verwachten dat ons college zich een goed beeld heeft kunnen vormen van de implicaties bij het vaststellen van de Structuurvisie Wonen, welke in het 4e kwartaal naar de raad komt.

Amendement A4 programmabegroting 2022-2025

ln de op te stellen Structuurvisie Wonen wordt, voor zover er in het bestemmingsplan of in gesloten overeenkomsten met initiatiefnemers van woningbouwprojecten geen einddatum is opgenomen of deze datum is overschreden, een nieuwe einddatum vastgesteld voor de realisatie van bestaande harde plancapaciteit in alle kernen en het buitengebied. 

Planning

2022 Doorlopend 2023 Doorlopend 2024 Doorlopend 2025 Doorlopend