Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

In 2020 hebben we samen met Obase, Radar en Kibeo het haalbaarheidsonderzoek afgerond over de toekomst van de school- en kinderopvanglocaties in het cluster Noord-West. De raad heeft hierbij enkele wensen en bedenkingen meegegeven voor een vervolgproces dat we in 2021 samen met de schoolbesturen doorlopen. We handelen hierbij naar de uitgangspunten van het ‘Integraal Huisvestingsplan basisonderwijs Schouwen- Duiveland 2017-2027’ en de door de raad aangenomen amendementen. Dit IHP is in 2020 herijkt met het vastgestelde meerjarenuitvoeringsprogramma 2021 - 2024. Conform het meerjarenuitvoeringsprogramma 2021 - 2024 leggen wij de raad eerst een voorstel over de gewenste locatie van de regioschool voor zodat de raad eerst over de locatie een besluit heeft genomen voordat wij de raad een voorstel tot beschikbaarstelling van het voorbereidings- en investeringskrediet aanbieden.

We zijn in 2021 ook gestart met het verkennen van de nieuwbouw voor Johan Louis de Jongeschool naast de St. Willibrordusschool en deels inhuizing in de St. Willibrordusschool. Beide schoolbesturen voeren in 2021 eerst een haalbaarheidsonderzoek uit via een ruimtelijke verkenning op basis van een programma van eisen. In 2022 moet dan de vervolgstappen naar ontwerp en aanbesteding worden genomen.

Tot slot worden verkennende gesprekken gevoerd voor de scholen in cluster Oost. Samen met de schoolbesturen is een stuurgroep gevormd en hebben wij subsidie verstrekt aan de schoolbesturen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Naar verwachting wordt het resultaat hiervan in 2022 opgeleverd.

We zetten in op het realiseren van gezonde, duurzame en zo mogelijk circulair gebouwde onderwijshuisvesting of renovatie om voor onze kinderen een zo gezond mogelijk binnen- en buitenklimaat in en om school te realiseren. Via de vaststelling van het herijkte IHP houden we budgettair rekening met de nieuwste bouweisen per 1 januari 2021: Bijna Energieneutraal. We hebben met de schoolbesturen afgesproken dat zij via een eigen bijdrage Energieneutrale scholen kunnen realiseren.

Met de vaststelling van het IHP is in de meerjarenbegroting de benodigde investering tot en met 2025 gedekt. Afhankelijk van op te leveren haalbaarheidsonderzoeken en akkoord van de raad kan het benodigde budget de komende jaren daarmee worden vrijgemaakt en ingezet. Voor het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken heeft u via een voorziening € 260.000 procesgelden voor de schoolbesturen beschikbaar gesteld.

Planning

2022 Doorlopend 2023 Doorlopend 2024 Doorlopend 2025 Doorlopend