Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

SMC Bruinisse is eigenaar en beheerder van het dorpshuis en de sporthal in Bruinisse. Beide gebouwen zijn ruim 40 jaar oud en hebben onderhoud nodig. SMC Bruinisse ontving tot voor kort subsidie dat alleen de exploitatie van het dorpshuis dekte. Het onderhoud van de sporthal vraagt ook het nodige aan investeringen. In de woorden van SMC Bruinisse: ‘dat wat we verdienen in het dorpshuis, verdampt voor het onderhoud en het in stand houden van de sporthal’. SMC Bruinisse boekt hierdoor jaarlijks gemiddeld een verlies van € 15.000. Deze situatie werd financieel onhoudbaar.

Als onderdeel van de subsidierelatie en de opgestelde statuten zijn daarom verschillende acties ondernomen om het tij te keren. Zo is inzichtelijk gemaakt hoe de financiën in elkaar steken door de boekhouding te splitsen tussen het dorpshuis en de sporthal, is er een andere dorpshuisbeheerder aangesteld, zijn de kosten gereduceerd (verzekering, schoonmaak) en is het bestuur versterkt. Tot slot is naast de gebruikelijke subsidie van € 32.061 per jaar voor de exploitatie van het dorpshuis, nu ook een subsidie verstrekt ter hoogte van € 21.500 per jaar voor de exploitatie van de sporthal voor de periode 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022.

Ons college stelt in 2021 nog een bestuursopdracht vast om het project ‘Opstellen Businesscase SMC Bruinisse’ te starten. Het project leidt tot een businesscase op basis van de 3 scenario’s: 1) verbouw bestaande locatie, (2) herontwikkeling op bestaande locatie (sloop/nieuwbouw) en (3) ontwikkeling op een nieuwe locatie (eventueel in combinatie met andere functies). Op basis van deze businesscase kan ons college de gemeenteraad informeren en voorstellen een besluit nemen en een opdracht geven tot het uitwerken van het scenario dat leidt tot een toekomstbestendige functie van het dorpshuis SMC Bruinisse.

Planning

2022 Realisatie