Portefeuillehouder
Paula Schot

Omschrijving (toelichting)

Het Pieter Zeeman Lyceum en Scalda nemen samen met het bedrijfsleven en gefaciliteerd door de gemeente het initiatief voor een 'Hospitality Hub', dit is een innovatief onderwijsconcept. Binnen dit concept is er sprake van een 'warme doorstroom' vanuit VMBO naar MBO2, een nauwe samenwerking tussen het onderwijs en ons lokale bedrijfsleven. De Hospitality Hub staat niet alleen open voor jongeren die nog leerplichtig zijn, er worden ook bijscholings- en nascholings mogelijkheden geboden voor medewerkers van onze lokale bedrijven. Deze 'Hospitality HUB' draagt bij aan het oplossen van het personeelstekort in de horeca. Dit initiatief is door Pieter Zeeman Lyceum en Scalda uitgewerkt in een masterplan. In de Hospitality HUB bieden het onderwijs en de bedrijven workshops, trainingen en begeleiding aan waarbij de overgang van het VMBO naar MBO-onderwijs soepeler verloopt en leerlingen/studenten beter worden voorbereid op werk bij de ondernemingen op het eiland en worden begeleid naar een startkwalificatie (MBO2) via 'thuisnabij' onderwijs'. De HUB geeft invulling aan een plek waar leerlingen/ studenten, die leren en werken in de praktijk, terug komen om te werken aan (sociale) vaardigheden, kennis, competenties en saamhorigheid. De HUB krijgt een gezamenlijke invulling met bijdrages van het onderwijs (docent naar de student) en het bedrijfsleven (ondernemer naar de student). De HUB draagt bovendien bij aan de na- en bijscholing van zittend personeel en zij-instromers.
Om deze 'Hospitality HUB' op te zetten stellen wij gedurende drie jaar een projectsubsidie beschikbaar van in totaal € 285.000 (€ 95.000 per jaar). Voorwaarde voor het verstrekken van de middelen voor schooljaar 2023-2024 en schooljaar 2024-2025 is dat de beide scholen respectievelijk vóór 1 mei 2023 en 1 mei 2024 een geactualiseerd plan met een onderbouwde en gespecificeerde begroting aanleveren. Het hele project wordt vóór 1 mei 2025 geëvalueerd. De middelen zijn opgenomen op de lijst te honoreren prioriteiten.
De samenwerking tussen het Pieter Zeeman Lyceum, Scalda, het (lokale) bedrijfsleven en de gemeente zal verder worden uitgewerkt in goed overleg tussen het college van burgemeester en wethouders en de vertegenwoordigers van de overige stakeholders. 

Planning

2022 Realisatie 2023 Realisatie 2024 Realisatie