2.4.5.4. We zetten in op vroegsignalering financiële problematiek en het terugdringen van niet gebruik van minimaregelingen
Portefeuillehouder
- Jacqueline van Burg
Omschrijving (toelichting)
Met ingang van augustus 2021 is het team Vroeg Eropaf gestart. Hierdoor krijgen we inwoners met (beginnende) financiële problemen snel in beeld. Op basis van signalen van zorgverzekeraars, energiebedrijven, woningverhuurders en drinkwaterbedrijven benadert het team Vroeg Eropaf inwoners met betaalachterstanden en biedt proactief hulp aan.
We blijven inzetten op voorlichting aan de burger en instellingen om het bereik van de voorzieningen onder de doelgroep te vergroten. Daarnaast lichten we werkgevers proactief voor over signalering van schulden en hoe om te gaan met werknemers met financiële problemen. In de tweede helft van 2022 is de formatie uitgebreid met één consulent Vroegsignalering. We breiden daarnaast de capaciteit van de sociaaljuridische dienstverlening van SMWO uit, zodat we mensen extra ondersteuning kunnen bieden. Hiervoor nemen we op de lijst te honoreren prioriteiten 2023-2026 een structureel budget op van € 43.000.
Stand van zaken
Het aantal signalen van inwoners met (beginnende) financiële problemen nam de afgelopen jaren gestaag toe. Ook in 2023 was sprake van een stijgende lijn. Het team Vroeg Eropaf bood op basis van de signalen proactief ondersteuning aan. In 2023 zijn 706 ondersteuningsverzoeken ingevuld. Om te borgen dat we de signalen adequaat oppakken in de programmabegroting 2024-2027, is de incidentele uitbreiding van formatie van het team Vroeg Eropaf verlengd tot en met 2025.
Naar aanleiding van de evaluatie van de pilot Vroegsignalering medio 2023 werd het team Vroeg Eropaf met ingang van 1 september 2023 onderdeel van het Loket Samenleving en Zorg. Hierdoor is er binnen het Loket Samenleving en Zorg meer focus en bewustzijn ten aanzien van de signalering van schulden. Ook komen wij hiermee tegemoet aan de wens om meer integraal te werken.