Algemeen
Het openbaar groen is ons natuurlijk en levend kapitaal. Groen kleedt de buitenruimte aan en zorgt ervoor dat we ons buiten prettig voelen. Wetenschappelijk is aangetoond dat groen in de openbare ruimte effect heeft op het welbevinden en de gezondheid van mensen. Het participeren in groen is rustgevend. Ook is groen een belangrijk instrument in de klimaatadaptatie, bijvoorbeeld in wateropvang en –berging en het tegengaan van hittestress. Openbaar groen kan een grote rol spelen in het vergroten van de biodiversiteit, wat noodzakelijk is om een evenwichtige en veerkrachtige leefomgeving voor mens en dier te realiseren.
Groenbeleids en beheerplan
In 2023 is de laatste hand gelegd aan het groenbeleids en beheerplan. Planning is dat het plan op 28 maart 2024 wordt vastgesteld door de gemeenteraad. We hebben helder verwoord wat onze doelen zijn voor het openbaar groen, welk groen (inclusief onze bomen) we willen beschermen en hoe we ons groen (inclusief onze bomen) duurzaam in stand houden. Hiermee zijn ook kaders voor nieuwe inrichtingen bepaald. We hebben afgesproken hoe bewoners kunnen participeren, hoe we kwaliteit van het groen borgen en hoe we participatie projecten/gebieden met elkaar vastleggen. Helder is wat de kosten zijn van het onderhoud en ook de structurele vervangingen om het groen duurzaam in stand te houden op het gewenste kwaliteitsniveau. De benodigde budgetten zijn structureel opgenomen in de begroting.
Kwaliteit
Met het nog vast te stellen groenbeheer en beleidsplan stellen we voor om de huidige ambitie voor de kwaliteit te behouden. Dit houdt in dat de ambitie voor het onderhoud in centra en accenten kwaliteitsniveau A is (volgens de CROW-kwaliteitscatalogus). In de woon- en verblijfsgebieden hanteren we de ambitie voor kwaliteitsniveau B. Jaarlijks wordt de behaalde kwaliteit door een externe partij getoetst.
Uitvoeringsplannen
Zoals verwoord in de visie Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR) werken we zoveel mogelijk integraal. Dit wordt in 2024 verder uitgewerkt in gebiedsgericht werken. Werkzaamheden in de openbare ruimte stemmen we op elkaar af, zodat de totale openbare ruimte (van erfgrens tot erfgrens / gevel tot gevel, boven en ondergronds) achtereenvolgens wordt aangepakt voor alle disciplines. Hiermee voorkomen we overlast voor de inwoners en gaan we efficiënt om met de beschikbare middelen. We werken aan een efficiënt te beheren areaal, door een evenwicht te zoeken in dagelijks onderhoud en groot onderhoud. Wanneer regulier onderhoud niet langer effectief is (het kwaliteitsniveau is met normale inzet niet meer te behalen), vervangen we het groen of vormen we het groen om, met als uitgangspunt kwaliteitsverbetering (conform groenbeleids en beheerplan). Aanleiding kan zijn gebieds- en/of interdisciplinaire projecten of vervanging/renovatie in verband met niet functioneren, ziektes en plagen of leeftijd van de beplanting.
In vrijwel alle projecten die Openbare Werken oppakt zit een onderdeel groen. De aanleiding voor de gebiedsprojecten is in veel gevallen civiel (riolering en/of verharding). In deze projecten loopt groen mee in de onder Wegen en Riolering geplande projecten. Ook kan herinrichting onderdeel vormen van uitvoering van een masterplan stad- of dorpsvisie.
Speelruimtes
Het speelruimtebeleidsplan 2017-2026 "samen spelen" vormt het toetsingskader voor de realisatie en beheer van speelplaatsen. Vanuit de wettelijke zorgplicht en voor een veilig gebruik van onze speelvoorzieningen worden deze twee keer per jaar geïnspecteerd door een extern bureau. Indien mogelijk worden reparaties uitgevoerd om de speeltoestellen weer veilig te maken en als repartie niet mogelijk wordt een nieuw speeltoestel geplaatst. In 2023 is de speelplaats in De Roos te Brouwershaven heringericht. Ook zijn twee nieuwe speelplaatsen aangelegd in de Noordenpolder te Zierikzee. In Bruinisse is het skateparkje vernieuwd in het Westplantsoen. Bij voetbalclub S.K.N.W.K in Nieuwerkerk is een multifunctionele speelkooi aangelegd door de vereniging. Deze voorziening is permanent toegankelijk en een mooie aanvulling op het speelaanbod voor dit dorp. Ook maken de basisscholen gebruik van deze voorziening.
Bomenbeleid
Het Bomenbeleidsplan is integraal onderdeel van het opgestelde het groenbeleids en beheerplan.
Begraafplaatsen
Bomen en beplanting zijn belangrijk op een begraafplaats en vormen mede de sfeer en identiteit. Alle begraafplaatsen zijn in het nieuwe groenbeleidsplan onderdeel van de hoofdgroenstructuur. Ook liggen hier kansen om de biodiversiteit te vergroten en om het groen een kwaliteitsimpuls te geven. Dit kan in combinatie met een deelrenovatie of als een ruiming plaats gaat vinden, zodat een nieuwe indeling van de grafvakken gemaakt moet worden. In 2023 is een nieuw grafvak gerealiseerd op de begraafplaats in Nieuwerkerk. Ook zijn in 2023 alle strooivelden voorzien van een markering.
Beheer oppervlaktewater bebouwd gebied
Sloten en singels zijn belangrijk voor de aan-en afvoer van water. Dit moet ongehinderd kunnen plaatsvinden. Jaarlijks worden de waterkanten gemaaid en eens in de 8 jaar wordt de bagger (sliblaag) verwijderd. De gemeente is opgedeeld in 8 baggerblokken. In 2023 is het baggerblok Ouwerkerk / Nieuwerkerk ontdaan van de sliblaag. Doel is ook om steeds meer (natuurvriendelijke) oevers ook ecologische te gaan beheren. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld een deel van de rietkraag te laten staan. Dit biedt weer schuil-en verblijfsmogelijkheden voor flora en fauna. Het Waterschap Scheldestromen is hierbij een belangrijke gesprekspartner. Deze partner zal uiteindelijk haar fiat moeten geven omdat zij verantwoordelijk is voor de kwaliteit en kwantiteit van het watersysteem.
Ontwikkelingen:
Verbod gewasbeschermingsmiddelen
Binnen de gemeente passen we geen chemische bestrijdingsmiddelen meer toe. Dit geldt ook voor de sportvelden. Het beheer en onderhoud vindt plaats door extra materiaal en materieel. De onkruidbestrijding op verharding is de grootste uitdaging. Het weghalen van de voedingsbodem heeft een hoge prioriteit, hiermee wordt veel "kruidengroei" voorkomen. Ook bij nieuwe aanleg en inrichting moet het gebied zo worden ingericht dat er zo min mogelijk "kieren en naden" overblijven en ongewenste obstakels worden voorkomen.
Invasieve exoten
Dit is een onderdeel geworden van het nieuwe groenbeleidsplan. In 2024 gaan we dit verder uitwerken en de bestrijdingsmethoden verder onderzoeken en ook toepassen in de praktijk. Hier is ook budget voor aangevraagd. De locaties van de Japanse Duizendknoop hebben we de laatste jaren al vastgelegd in ons digitale beheersysteem Obsurv. Wat ons gaat helpen bij de uiteindelijk bestrijding. Ook nemen we actief mee in de werkgroep exoten van de provincie Zeeland. Zodat ons kennisniveau en netwerk in dit lastige vraagstuk optimaal blijft.
Ziekten en plagen
Uitgangspunt is om een grotere diversiteit aan soorten toe te gaan passen. Hierdoor worden ziekten en plagen voorkomen. We kiezen niet meer voor 25 lindebomen op lijn in de straat maar planten vijf verschillende soorten aan. Een voorbeeld hiervan is de Lange Blokweg in Zierikzee waar een deel van de bomen in 2023 is vervangen door een breder en gevarieerder assortiment.
Biodiversiteit
We versterken de ecologische structuren en bevorderen de biodiversiteit door groen en natuur te beschermen, te ontwikkelen en te verbinden. Daartoe brachten we, in samenwerking met een brede groep betrokkenen, alle kansrijke locaties en maatregelen in beeld in de kansenkaart biodiversiteit. Een aantal projecten loopt al, zoals het akkerrandenproject, het dorpsboomgaardenproject en het vergroenen van schoolpleinen. Vanuit het onderschrijven van de Zeeuwse bijenstrategie ontwikkelen we kleinschalige biodiversiteitsprojecten in samenwerking met Zeeuwland en de imkervereniging Schouwen-Duiveland. Al deze genoemde projecten zijn samenwerkingsvormen met externe partijen. Als gemeente participeren, faciliteren en investeren we in deze projecten, die ook in 2024 doorlopen.
Biodiversiteit versterken kan ook gerealiseerd worden door aanpassingen in groeninrichting, groenbeheer en -onderhoud. Door soorten te gebruiken die de biodiversiteit te versterken, in de onderhoudsmaatregelen en in de tijdsplanning van de maatregelen meer rekening te houden met de natuurlijke ontwikkeling kan er biodiversiteitswinst geboekt worden. Binnen de bebouwde kom passen we meer bloemenmengsels en kruidenrijk gras toe. Naast meer variatie in soorten komt dit ook ten goede aan de vragen van inwoners om meer kleur in de wijk. Kansen liggen hierbij ook in ecologisch maaibeheer. Dit laatste is een onderdeel geworden van het nieuwe groenbeheer en groenbeleidsplan wat we in 2024 verder uit gaan werken.
Ontwikkelingen:
Bewegen en ontmoeten
Groen in de leefomgeving en gezondheid komen op verschillende manieren bij elkaar. Ontmoeten en bewegen in de buitenruimte wordt een steeds belangrijker thema, dat onder andere de basis vormt in projecten als dorpsboomgaarden en groene schoolpleinen. Ontmoetingsplekken met beweegvoorzieningen zijn vaak burgerinitiatieven, die een plek kunnen krijgen in de buitenruimte. Jeu de boules banen, fitnesstoestellen of beweegtoestellen voor ouderen vragen een zorgvuldige inpassing en goede afspraken over gebruik en beheer. In 2023 zijn geen nieuwe projecten opgestart. Wel is afgesproken dat we eerst een beleidsnotitie beweegtoestellen maken om helder te krijgen welke uitgangspunten we hanteren voordat een beweegpark kan worden aangelegd. De cruciale vraag is steeds of de doelgroep in beeld is en of het daadwerkelijk gebruikt gaat worden. In 2024 wordt in het groengebied tussen woonlocatie Borredamme en het Pieter Zeeman Lyceum de nieuwe betonnen skatebaan aangelegd. Ook zal in 2024 de nadere ontwikkeling van het beweegpark worden opgepakt in het gebied waar het skatepark wordt gerealiseerd.
Klimaatadaptatie
Groene ontwikkelingen in de buitenruimte hebben een rol in de klimaatadaptatie. Bomen en groen hebben een positief effect op de leefomgeving. Ze verbeteren de waterhuishouding, beperken opwarming en hittestress en dragen bij aan een betere luchtkwaliteit. Opvang en slim omgaan met regenwater vraagt minder verharding en meer groen. Onder andere met de actie Tegelwippen spelen we hierop in. Waar mogelijk kiezen we voor waterdoorlaatbare verharding, zoals op parkeerplaatsen. Met het strategisch planten van bomen kunnen we schaduwplekken of -routes creëren. Een meer robuuste groenstructuur met meer variatie is positief in het kader van klimaatadaptatie en biodiversiteit.
Droogte en hevige buien hebben ook invloed op het groenbeheer. Watergeven in langdurig droge periodes vraagt steeds meer tijd en geld. Met name op de natuursportvelden is dit door gebrek aan zoet water een probleem. In 2023 zoeken hebben we een rapport opgesteld waar in beeld is gebracht waar restwater op het eiland zit. Hier zitten wel kansen om openbaar groen te beregenen maar voor sportvelden liggen deze waterpunten te ver weg of zijn hoeveelheden niet toereikend. De kwetsbaarheid van natuurgrasvelden leidt daarnaast tot een toenemende vraag naar kunstgrasvelden. Hierbij wordt steeds meer de nadruk gelegd op de betekenis van een sportcomplex voor de leefbaarheid van een kern. De ervaringen met de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden in 2022 in Nieuwerkerk en Oosterland nemen we mee in de nieuwe beleidslijn kunstgrasvelden wat in 2024 wordt opgeleverd en aan de gemeenteraad aangeboden.
Financiën
Exploitatiebudgetten groen
Doordat we in 2024 gaan werken conform het nieuw groen beheer- en beleidsplan komen de financiële budgetten ook op orde. In 2023 hadden we flinke toename op de bestedingen. Dit geeft ook duidelijk aan dat we structureel te kort komen en niet volgens vaste kaders werken. Dit is vooral te zien in de groenrenovaties die we in 2023 hebben uitgevoerd om de kwaliteit en de biodiversiteit te behouden en te versterken. Ook is de Wandeling in Zierikzee heringericht vanwege de windhoos die in dit gebied tekeer is gegaan. Bij de 2e financiële rapportage 2023 hebben we incidenteel € 30.000 bijgeraamd. Uiteindelijk sluiten we 2023 af met een aanvullend negatief resultaat van € 51.000.
We voerden het contract onderhoud openbare ruimte conform de begroting uit.
Voorziening speelruimtes
Financieel zijn er binnen de voorziening speelruimtes geen bijzonderheden te melden.
Toereikendheid
De voorziening is meerjarig toereikend.
Risico’s
Risico’s in de openbare ruimte bestaan hoofdzakelijk uit aansprakelijkheid bij schade door gebreken aan elementen of objecten. Van belang is dat de gemeente voldoet aan haar wettelijke zorgplicht. Om hieraan te voldoen, keuren we de speeltoestellen en inspecteren we de bomen (BVC). Door het uitvoeren van inspecties en keuringen en het nemen van adequate maatregelen blijven de risico’s beperkt.