Portefeuillehouder
Jacqueline van Burg

Portefeuillehouder

  • Jacqueline van Burg

Omschrijving (toelichting)

Goede begeleiding bij relatieproblemen en bij een echtscheiding is belangrijk. Een scheiding is nooit leuk, maar bij vechtscheidingen ontstaat er strijd en zijn kinderen de dupe. Veel kinderen in de jeugdzorg hebben te maken met gescheiden ouders. We vinden het daarom in het belang van de ouders en zeer zeker in het belang van het kind om een vechtscheiding te voorkomen. 
We onderzoeken in 2023 op welke manier we verdere invulling kunnen geven aan het voorkomen van vechtscheidingen. Dit is inclusief een onderzoek naar de wenselijkheid en mogelijkheid om inwoners, met een inkomen tot 130% van het bijstandsniveau die gebruik willen maken van dit aanbod, tegemoet te komen in de kosten.

Stand van zaken

We voerden in de eerste helft van 2023 gesprekken met de zorgaanbieder die het programma Kind in Scheiding Zeeland uitvoert. Kind in Scheiding Zeeland geeft voorlichting aan advocaten en biedt groepsworkshops aan ouders en hulpverleners in het voorliggend veld. Ook voeren zij voor de Zeeuwse gemeenten de UHA's uit. UHA staat voor uniform hulpaanbod voor kinderen betrokken bij een scheidingsprocedure. Binnen een UHA adviseert de jeugdzorgaanbieder gezinnen en de rechtbank over de best passende hulp. Het advies aan de rechtbank komt in samenwerking met ouders tot stand. In de tweede helft van 2023 is het niet gelukt om de beschikbaarheid en toegankelijkheid van het aanbod binnen de gemeente Schouwen-Duiveland te onderzoeken. Wel woonden we een bijeenkomst bij met informatie over een preventief aanbod. Enkele maatschappelijk werk voorzieningen in Nederland integreerden emotionally focusted therapie in hun aanbod. Het aanbod en het resultaat verrasten ons positief. We willen de mogelijkheden hiervan voor onze gemeente verder onderzoeken.

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G