Portefeuillehouder
Ankie Smit

Portefeuillehouder

  • Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

We huisvesten statushouders. Dit doen we in nauwe samenwerking met het COA, de provincie en de woningbouwvereniging. Elk jaar krijgt de gemeente vanuit het Rijk een taakstelling opgelegd. Deze is afhankelijk van de instroom van migranten naar Nederland. In 2021 en 2022 hadden we een zeer hoge instroom van statushouders.  Wij hebben onze taakstelling behaald en dit inclusief 5 extra plaatsingen omdat de provincie hierom had gevraagd naar aanleiding van de crisis in de asielopvang.  De realisatie van de taakstelling wordt belemmerd door de uiterst krappe woningmarkt.

Stand van zaken

De opgelegde taakstelling huisvesting statushouders steeg in 2023 naar 75 ten opzichte van 46 in 2022. In 2022 zijn drie meer statushouders gehuisvest dan de taakstelling. Dit betekent dat wij in 2023 in totaal 72 statushouders moesten huisvesten. Door krapte op de woningmarkt lukte het niet om te voldoen aan deze hoge taakstelling.  De behaalde taakstelling, inclusief de voorstand uit 2022, in 2023 was 52. Dit betekent een achterstand van 23 te huisvesten statushouders per 1 januari 2024.

Wij werkten aan creatieve oplossingen met onze ketenpartners voor de huisvesting van statushouders. De huisvesting van 16 minderjarige statushouders in de Victoriakliniek was een manier waarop we daar in 2023 een bijdrage aan leverden.

Tijd (indicator)

R

Geld (indicator)

G