1.4.2.7. We werken samen aan een evenwichtige en inclusieve arbeidsmarkt
Portefeuillehouder
- Daniël Joppe
Omschrijving (toelichting)
Vanuit de centrumgemeente Goes werkt het ‘Team Arbeidsmarktregio Zeeland’ faciliterend en stimulerend aan een evenwichtige Zeeuwse arbeidsmarkt. Er wordt projectmatig samengewerkt op de diverse terreinen van de Participatiewet met als doel een betere aansluiting tussen vraag en aanbod en de bevordering van uitstroom van werkzoekenden en in het bijzonder van werkzoekende inwoners met een beperking. Ook de maatregelen vanuit het landelijk Breed Offensief dragen hieraan bij. De samenwerking wordt landelijk voorgeschreven door de wijziging van de Wet SUWI, die bijvoorbeeld voorschrijft dat er één werkgeversdienstverlening moet komen met een gezamenlijke dienstverlening vanuit UVW en gemeenten. Hiervoor stellen we jaarlijks gezamenlijk een uitvoeringsplan op.
In 2022 werkten we nauw samen met werkgevers en onderwijsinstellingen om een plan van aanpak voor Leven Lang Ontwikkelen op te stellen. In het eerste kwartaal van 2023 start naar verwachting de uitvoering hiervan.
Vanuit het Rijk is € 500.000 beschikbaar gesteld, waarmee we in 2022 een regionaal actieplan opstelden. De uitvoering hiervan vindt plaats in 2022 en 2023.
Stand van zaken
Ook in 2023 namen we zowel ambtelijk als bestuurlijk actief deel aan diverse overlegplatforms in de arbeidsmarktregio Zeeland. In de arbeidsmarktregio is de Meerjarenagenda 2021-2025 vastgesteld. Hierin is een drietal hoofdthema's benoemd: de Zeeuwse arbeidsmarkt moet veerkrachtig, inclusief en bovenregionaal zijn. De samenwerkingspartners in de arbeidsmarktregio stelden een uitvoeringsplan 2023 vast met de verschillende projecten die regionaal aandacht kregen en zijn uitgevoerd. Deze dragen zo bij aan de realisatie van de 3 hoofddoelen uit de meerjarenagenda. Regionale financiering in de arbeidsmarktregio vindt plaats via de centrumgemeente Goes.
In maart 2023 stemde de Zeeuwse Werkkamer in met het regionale pilotvoorstel Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Op basis daarvan is in de vorm van een pilot van een jaar (met optie tot verlenging) een start gemaakt met een centraal, onafhankelijk LLO-loket in Zeeland. Dit regionale loket wordt gevormd door medewerkers van het UWV, Leerwerkloket, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Scalda. Zeeuwse werkgevers en de Zeeuwse beroepsbevolking kunnen gratis bij het LLO-team terecht voor advies over (her)oriëntatie op de arbeidsmarkt of ontwikkeling of scholing in alle vormen.