Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Portefeuillehouder

  • Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

Wij geven uitvoering aan de notitie “Hoofdlijnen uitvoering Participatiewet voor de komende jaren” (september 2019). Vanuit een integrale benadering wordt niet alleen naar problemen, maar vooral naar mogelijkheden gekeken. Passende arbeid is een belangrijke sleutel om eigen kracht bij mensen te versterken. Met de maatregelen, zoals opgenomen in de notitie, voorkomen wij tekorten in de gebundelde uitkering. Voor 2023 en volgende jaren willen wij onder andere aandacht geven aan de groeiende groep inwoners die langdurig in de bijstand zit. Bij deze groep is regelmatig sprake van meervoudige problematiek. We werken aan een meer integrale benadering, waarbij meerdere sociale en maatschappelijke problemen van de doelgroep worden aangepakt. Denk hierbij aan schuldenproblematiek, laaggeletterdheid of sociaal isolement.  Verder willen wij voor deze groep maatwerktrajecten inzetten, zoals wij dit nu doen in samenwerking met Allévo en YourSurprise

Vanuit het oogpunt van de menselijke maat willen wij op basis van de nieuwe Handhavingsverordening Participatiewet onze uitvoering op handhaving actualiseren in een handhavingsbeleidsplan conform de vier pijlers van hoogwaardig handhaven, inclusief uitvoeringskosten. We leggen hierbij meer de nadruk op preventieve elementen (voorlichting en dienstverlening) en minder bij enkel repressieve elementen (controle en sanctionering).  Voor de inwoner is het uiteindelijke doel van handhaving dat hij tijdig weet wat er van hem verwacht wordt, welke dienstverlening de gemeente hem verleent en dat hij bereid is om zijn verplichtingen spontaan en uit zichzelf na te leven. Voor de gemeente is het doel van handhaving om te bevorderen dat de inwoner de regels kent en naleeft. Hierdoor wordt voorkomen dat de inwoner ten onrechte een uitkering of voorziening ontvangt.

Stand van zaken

We streven ernaar dat iedereen meedoet in onze gemeente. We ondersteunen inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt gericht in de ontwikkeling van werknemersvaardigheden. En bemiddelen actief richting zo regulier mogelijk betaald werk. Als dat (nog) niet mogelijk is in de vorm van maatschappelijke participatie.  In 2023 ontvingen en verwerkten we van 151 inwoners een aanvraag voor een bijstandsuitkering. Ondanks de lage werkloosheid wisten we in 2023 de omvang van het bijstandsbestand nog iets verder te reduceren: het jaar werd afgesloten met 356 lopende bijstandsuitkeringen. We ondersteunden werkzoekenden zo integraal mogelijk en met verschillende instrumenten, toegesneden op de individuele behoefte. In 2023 namen gemiddeld zo'n 46 inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt deel aan een ontwikkeltraject bij ons Werkleerbedrijf. In 2023 werden 26 nieuwe trajecten gestart en 32 trajecten afgesloten.

In 2023 pasten we op het gebied van handhaving in de uitvoeringspraktijk al zoveel mogelijk de menselijke maat toe. We sorteerden daarmee alvast voor op de Wet handhaving sociale zekerheid die in voorbereiding is.  Met dit wetsvoorstel wordt het handhavingsregime in de hele sociale zekerheid uniform gemaakt.  Vertrouwen is het uitgangspunt. Hiervoor biedt het wetsvoorstel aan de uitvoering concrete kaders, richtlijnen en ruimte voor maatwerk. In afwachting van de komst van deze nieuwe handhavingswet voor het sociaal domein zagen we in 2023 af van de opmaak van een nieuw lokaal handhavingsbeleidsplan.

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G