Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Portefeuillehouder

  • Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

We blijven als gemeente alert om kansen voor het verbeteren van de zoet waterbeschikbaarheid te verzilveren, met bestaande of nieuwe technieken. Het gaat dan om maatregelen om meer water vast te houden en maatregelen die wateropname van de bodem verbetert.  Het kan ook gaan om waterbesparende maatregelen, het gebruik van het effluent van rioolzuiveringen dat als zoet waterbron kan dienen, of het ontzilten van brakwater waardoor het bruikbaar wordt voor landbouw. We zoeken naar mogelijkheden om hemelwater (tijdelijk) op te slaan in plaats van af te voeren, zodat er ook in droge perioden meer zoet water beschikbaar is. Daarnaast zetten we ons in om andere teelten of productiewijzen te stimuleren die minder zoet water vragen. Het benutten van kansen doen we in samenspraak met de agrarische sector, experts en andere betrokkenen.

Stand van zaken

In 2023 werd bevestigd dat peilgestuurde drainage een zeer kansrijke oplossing is om de hoogte van de laag zoet water in de bodem te beïnvloeden. Met deze drainage vindt sturing plaats op het zoete water dat uit de drains komt. Mede dankzij de resultaten van Proeftuin Zeeland en broedplaats zoet water Schouwen-Duiveland vroeg de provincie in 2023 voor de aanleg van deze drainages geld bij het Rijk (in kader van het Nationaal Programma Landelijk gebied) aan. Met subsidies kan deze zoetwateroplossing  grootschaliger worden uitgevoerd. Het Rijk heeft nog geen besluit genomen.

We overlegden met provincie en waterschap om onderzoek te doen naar een optimaal watersysteem voor Schouwen-Duiveland dat rekening houdt met de klimaateffecten en het scheiden van zoet en zout/brak water. Dit overleg loopt door in 2024.

Door de zoetwateracademie van broedplaats zoet water Schouwen-Duiveland werd een digitale Kieswijzer Zoet water opgeleverd. Dit biedt agrariërs en hun adviseurs een eerste inzicht in welke zoetwatermaatregelen op een bepaald perceel wel of niet kansrijk zijn. Deze tool is ondersteunend bij het verkennen van de mogelijkheden om de zoetwaterbeschikbaarheid op bedrijfsniveau te vergroten.

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G