Portefeuillehouder
Daniël Joppe

Portefeuillehouder

  • Daniël Joppe

Omschrijving (toelichting)

We werken verder aan het vinden van duurzame oplossingen voor onze verbetering van de zoetwaterbeschikbaarheid. Dit doen we op verschillende manieren namelijk via het Living Lab en daarmee de Broedplaats Zoetwater.  Binnen de Broedplaats werken we onder andere:
1. in drie regio's in fieldlabs aan een klimaatbestendig en waterrobuust watersysteem. Dat is het fieldlab landelijk gebied Zonnemaire-Brouwershaven, het fieldlab regio Burghsluis en het fieldlab voor de omgeving rond Dijkwater.
2. Aan de uitvoering van de innovatieregeling waardoor we agrariërs met een financiële bijdrage helpen een keuze te maken welke innovatieve technieken ze ook daadwerkelijk willen gaan toepassen.
3. Aan een bodem- en watercoaching traject, met als doel de agrariers te ondersteunen op welke wijze zij de grond van hun percelen kunnen verbeteren zodat deze meer water kan vasthouden.
Daarnaast werken we buiten de broedplaats mee aan demonstratieprojecten die moeten aantonen dat duurzame innovatieve oplossingen ook daadwerkelijk functioneren en bij kunnen dragen aan een betere zoetwatervoorziening.
En gaan we in de samenleving partijen zoeken die onze vraag om externe aanvoer van zoet water naar Schouwen-Duiveland ondersteunen om vervolgens in Den Haag en/of Brussel hiervoor de noodzakelijke besluitvorming los te krijgen. Op de lijst te honoreren prioriteiten 2023-2026 nemen we in 2023 en 2024 hiertoe een budget op van € 100.000 per jaar.

Stand van zaken

In broedplaats Zoet Water rondden we de voorbereidingen af voor het  plaatsten van diverse waterconserveringsstuwen ter uitvoering van de gebiedsvisie fieldlab Brouwershaven-Zonnemaire. In het fieldlab Burghsluis onderzochten we de mogelijkheid om het gezuiverde water van de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) te hergebruiken in het gebied.  We overlegden met het waterschap om peilgebieden te wijzigen. Met behulp van stuwen is het plan om het water op te zetten om meer zoet water vast te houden in de bodem en te voorkomen dat zout water naar binnen vloeit. We onderzochten of een gedeelte van het watersysteem in het gebied optimaler en flexibeler ingericht kan worden. In 2024 voeren we in fieldlab Burghsluis pilots uit om de oplossingen te testen. Voor het fieldlab Dijkwater inventariseerden we bij de eigenaren van de omliggende percelen wat de wensen zijn voor meer zoet water. Oplossingen voor het verbeteren van de zoetwaterbeschikbaarheid komen in de gebiedsvisie die begin 2024 klaar is.

De voucherregeling voor innovatieve zoetwatermaatregelen bleek een succes. We kenden in totaal € 1.000.000 aan subsidie aan agrariërs toe. Totaal wordt € 2.600.000 besteed aan het vergroten van zoetwaterbeschikbaarheid, mits de plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd.  

Ook dit jaar ondersteunden we vanuit broedplaats zoet water agrariërs bij het verbeteren van de bodem voor hun gewassen met behulp van water- en bodemcoaching.

Het demonstratieproject innovatieve drainages in Kerkwerve en Dreischor startte in september 2022. De resultaten van de werking van de dubbele drainage zijn goed. De monitoring loopt nog tot 2025.

Eind juni 2023 ontvingen we Europese en provinciale subsidie voor de praktijkproef van de kreekruginfiltratie bij Noordgouwe. In 2023 zijn de eerste diepdrains aangebracht. Door de vele regen in het najaar staat de drainage in de winvelden en de infiltratiedrainage gepland voor begin 2024.

Lobbyisten en adviseurs van Hague Corporate Affairs uit Den Haag ondersteunden ons in de lobby voor een betere zoetwaterbeschikbaarheid in het landelijke gebied en voor de agrarische sector. Zij voerden samen met ons lobbyactiviteiten uit om de problemen rond het gebrek aan zoet water op Schouwen-Duiveland en externe aanvoer van zoet water naar Schouwen-Duiveland landelijk op de agenda te krijgen. 

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G