Portefeuillehouder
Ankie Smit

Portefeuillehouder

  • Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) gaat uit van een gecombineerde aanpak van de actuele kerndoelen met betrekking tot Natuur (inclusief stikstofaanpak), Water en Klimaat in het landelijk gebied. Het gaat daarbij ook om de opgave van de verduurzaming van de landbouw en de sociaaleconomische ontwikkelingen in de regio. De Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering bepaalt dat er vóór 1 juli 2023 een provinciaal gebiedsplan moet worden opgesteld op welke wijze de stikstofdoelen worden gehaald. De gebieden Kop van Schouwen en Grevelingen hebben prioriteit bij het terugbrengen van stikstofdepositie. Provincie Zeeland is regisseur voor de Kop van Schouwen, Provincie Zuid-Holland voor de Grevelingen. We nemen actief deel aan deze processen en brengen onze gemeentelijke doelen in. In de bredere gebiedsplannen (in kader van NPLG-gebiedsprogramma's genoemd) wordt aangegeven hoe deze worden uitgevoerd. Daarbij zullen  wij een rol krijgen als het gaat om de ruimtelijke vertaling van maatregelen en oplossingen. Verder zoeken we verbindingen en benutten we kansen. Het gezamenlijk zoeken naar oplossingen is onze insteek. Om de mogelijkheid te creëren om waar nodig nadere adviezen in te winnen in het kader van beleid of specifieke projecten dan wel overkoepelende stikstofvraagstukken op bovengemeentelijk schaalniveau, nemen wij op de lijst te honoreren prioriteiten 2023-2026 een structureel budget op van € 30.000.

Stand van zaken

Het concept van het Zeeuwse Gebiedsprogramma landelijk gebied en stikstof is op 11 juli openbaar gemaakt. Dit Gebiedsprogramma geeft aan dat de echte oplossingen voor de stikstofproblematiek voornamelijk van buiten Zeeland moeten komen. Het Zeeuwse programma is gericht op de verduurzaming van het landelijk gebied en heeft daarmee verbinding met ons gemeentelijke programma. Ambtelijk brachten wij in 2023 onze reacties in, in lijn met het gemeentelijk beleid, waarbij het accent lag op de thema's verdroging, verzilting, zoet water, landbouwtransitie, opgaven toekomstbestendige recreatie en natuur. Het Rijk beoordeelde alle provinciale gebiedsprogramma's, ook die van Zeeland. Op 24 oktober 2023 informeerde Minister van Natuur en Stikstof de Tweede Kamer over deze beoordeling en welke aanpassingen en aanvullingen de provincies nog moeten doorvoeren. 
Het Wetsvoorstel Transitiefonds Landelijk Gebied, met het budget van € 24,3 miljard voor de provincies, verklaarde het Rijk vanwege de val van het Kabinet controversieel. Voor Koplopermaatregelen uit de concept-Gebiedsprogramma's is er wel Rijksgeld. Gedeputeerde Staten van Zeeland stelden op 19 september 2023 deze Koplopermaatregelen vast en dient begin 2024 de formats hiervoor in bij het Rijk. 
Het gemeentelijk budget van € 30.000 bleef in 2023 onbenut en schuiven we door naar 2024.

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G