Portefeuillehouder
Ankie Smit

Portefeuillehouder

  • Ankie Smit

Omschrijving (toelichting)

In 2020 stelde de raad het plan van aanpak voor verduurzaming van bedrijven en verenigingen vast. Het plan van aanpak bestaat uit een duurzaamheidsvoucher voor bedrijven en verenigingen met een hoog energieverbruik (meer dan 50.000 kWh en/of meer dan 25.000 m3 aardgas) en de uitreiking van de jaarlijkse duurzaamheidsprijs voor ondernemers. De raad stelde hier eerder tot 2028 € 50.000 per jaar voor beschikbaar. Ook is een stimuleringslening ingesteld voor alle bedrijven en verenigingen, waar zij via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) in aanmerking kunnen komen voor een laagrentende lening voor het uitvoeren van duurzame maatregelen. Het plan van aanpak voor verduurzaming van bedrijven wordt gebiedsgericht uitgevoerd. 

Stand van zaken

Wij rondden het project voor het verduurzamen van bedrijvenpark Zierikzee zuid in juli 2023 af. Samen met de ondernemers en ondernemersvereniging vormden wij Actie Leer Teams (ALT) voor de thema's energietransitie & mobiliteit; circulaire economie en biodiversiteit. Daarnaast maakten ondernemers gebruik van de voucherregeling voor duurzaamheidsscans. In Renesse vormden wij samen met ondernemers en ondernemersvereniging  Actie Leer Teams voor de thema's energietransitie en circulariteit en maakten ondernemers gebruik van de voucherregeling voor duurzaamheidsscans.  In september startten wij samen met de ondernemersvereniging van Burgh-Haamstede met de aanpak voor verduurzaming van bedrijven. Hierbij voerden wij een inventarisatie uit en konden bedrijven gebruik maken van de duurzaamheidsscans.

In 2023 maakten diverse ondernemers gebruik  van de stimuleringslening duurzaamheid voor bedrijven en verenigingen. De jaarlijkse Duurzaam ondernemen prijs reikten wij uit in november. 

 

Tijd (indicator)

G

Geld (indicator)

G