4.1.1.11. We benutten het Interbestuurlijke Programma voor (nieuwe) gemeentelijke opgaven en vangen budgettaire lasten op door het inruilen van “oud” voor “nieuw” beleid of terugdringen van kosten
Omschrijving (toelichting)
We participeren als gemeente succesvol in het Interbestuurlijke Programma (IBP), vooral op het thema Vitaal Platteland en op het gebied van Regionale Economie. We benutten zoveel als mogelijk het IBP in de bekostigingssystematiek van onze programmabegroting. Het IBP eindigt formeel in 2022. De verwachting is dat het nieuwe kabinet een verlenging van het IBP introduceert. Daar waar sprake is van nieuw beleid of nieuwe opgaven bezien we of nieuw beleid kunnen uitruilen voor staand beleid om stapeling te voorkomen en uitgaven zo efficiënt mogelijk te doen.
Stand van zaken
Het Interbestuurlijk Programma (IBP) eindigde in 2022 formeel, maar werd in het huidige Regeerakkoord op een andere wijze voortgezet. Living Lab Zoetwater voeren we onder de oude IBP-regeling uit. We benutten inmiddels vanuit 2022 ook Interreg- en POP3-gelden om investeringen in het kader van zoet waterbeschikbaarheid uit te voeren. Het huidige kabinet geeft de interbestuurlijke samenwerking vooral vorm via de Regiodeals. In het derde en vierde kwartaal van 2022 leverden we een inhoudelijke bijdrage aan de aanvraag van een nieuwe Regiodeal voor Zeeland. De Regiodeal kreeg echter als focus het NOVI-gebied. In Zeeland is dit het gebied dat de activiteiten van het North Sea Port district betreft. Met het verwerken van het Coalitieakkoord 2022-2026 is een eerste slag gemaakt in het uitruilen van nieuw met oud beleid, zoals opgenomen in de programmabegroting.